Najnovije vesti
Vesti Svet
MORENO UVEO POLICIJSKI ČAS Glavni grad Ekvadora pod vojnom komandom, najmanje petoro mrtvih na protestima

MORENO UVEO POLICIJSKI ČAS Glavni grad Ekvadora pod vojnom komandom, najmanje petoro mrtvih na protestima

Predsednik Ekvadora Lenin Moreno naredio je danas da se glavni grad Kito i okolna područja stave pod vojnu kontrolu i u njima uveo policijski čas. Moreno se na ovaj potez odlučio zbog nasilnih demonstracija protiv mera štednje vlade u kojima je poginulo pet osoba, dok je više stotina ljudi povređeno.

ekvador protesti Foto: Jose Jacome / EPA;
ekvador protesti

"Naredba stupa na snagu u subotu od 15 sati i trebalo bi da olakša pripadnicima snaga bezbednosti da se suoče sa nepodnošljivim nasiljem", napisao je Moreno na Tviteru.

On je prethodno 3. oktobra proglasio vanredno stanje, raspoređujući oko 75.000 vojnika i policijaca i uvođenjem policijskog sata u blizini vladinih zgrada.

Nasilje u zemlji traje od prošle nedelje, kad je odluka predsednika Morena da okonča subvencije dovela do oštrog porasta cena goriva.

I danas su u prestonici Ekvadora izbili sukobi policije i demonstranata, među kojima ima najviše pripadnika domorodačke zajednice.

Kancelarija državnog tužioca Ekvadora je saopštila da je u sukobima sa policijom poginuo jedan domorodački lider i još četiri osobe, dok je iz kabineta predsednika Morena objavljeno da su do sada poginule dve osobe.

Pročitajte još

Demonstranti su zaplenili neke naftne instalacije a državna kompanija “Petroekvador” je upozorila da bi gubici u proizvodnji – ukoliko se protesti nastave – mogli doseći 165.000 barela dnevno, što je skoro trećina ukupne proizvodnje.

Zbog Morenovih mera koje su stupile na snagu 2. oktobra, cene nekih osnovnih životnih namirnica su se udvostručile, javlja AP. Prodavnice su zatvorene, a policija je danas bacala suzavac na demonstrante okupljene oko zgrade parlamenta.

Protesti su eskalirali do te mere da je predsednik zemlje pobegao i premestio svoju opkoljenu administraciju van Kita.