Najnovije vesti
Vesti Politika
PROTEST "1 OD 5 MILIONA" u znaku bojkota izbora

PROTEST "1 OD 5 MILIONA" u znaku bojkota izbora

U Beogradu je večeras održan, 45. po redu, protest "1 od 5 miliona". Učesnici protesta okupili su se oko 18 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta, a potom su krenuli u protestnu šetnju kroz centar do Predsedništva Srbije i zgrade RTS.

Na početku protesta, okupljenima se obratio student Moma Kovačević, koji je rekao da u Srbiji postoje dve stvarnosti.

"U realnosti smo ispred rektorata u koji smo ušli kako bi zaštitili svoje diplome, u SNS realnosti mi smo plaćenici i izdajnici. Mi ćemo danas završiti ono što smo započeli, ali pre toga moramo biti svesni da te dve stvarnosti ne mogu da se podudare. Zato možemo da bojkotujemo njihove stvari i njihove izbore. Hoćemo bojkot", poručio je Kovačević.

Okupljeni građani krenuli su u protestnu šetnju. Ispred Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu kolona je zastala kako bi odslušali melodiju iz filma "Ratovi zvezda" odsviranu na violini, kao i kod Pionirskog parka gde su pružili podršku ratnim veteranima.

Potom su se uputili ka zgradi RTS-a u Takovskoj ulici, koju su potom krečili u roze boju.

Kako su počeli protesti

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana pošto je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu. Dan posle napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u tom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv "Stop krvavim košuljama" da bi posle nekoliko šetnji glavna parola postala "1 od 5 miliona".