Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Obolela od karcinoma, operisana i DOBILA OTKAZ, institucije Srpske NEĆE DA ISTRAŽE SLUČAJ

Obolela od karcinoma, operisana i DOBILA OTKAZ, institucije Srpske NEĆE DA ISTRAŽE SLUČAJ

Slučaj radnice koja je obolela od karcinoma i koja je ostala bez posla dok se oporavljala od operativnog zahvata javnosti je, nakon pisanja Srpskainfo, poznat već pet dana, ali u nadležnim institucijama Republike Srpske smatraju da tu za njih nema posla.

Bozo Maric i Mladen Todoric Foto: Božo Marić/twitter / RAS Srbija
Bozo Maric i Mladen Todoric

Dakle, Mladen Todorić, suprug Slobodanke, dokumentovao je javno da je njegova supruga radila nešto manje od dve godine u jednoj fabrici obuće u Dervetni na određeno vreme.

Kad se navršavalo dve godine i kada je trebalo da se ugovor produži ne neodređeno, Slobodanka je kroz papirologiju prebačena u drugu, sestrinsku firmu.

Njen posao je ostao isti, dolazila je na istu lokaciju i opet je dobila ugovor na određeno. Jedina promena je bila pečat druge firme u radnoj knjižici. Za ovo se ne bi sigurno ni saznalo da Slobodanka u međuvremenu nije obolela od karcionoma.

- U sedam sati uveče nazvao nas je njen poslodavac i samo rekao da joj ugovor više neće biti produžen – rekao je Mladen za Srpskainfo.

Pročitajte još

On je odlučio da sve ispriča u javnosti i potražio je pomoć od Sindikata uprave RS, na čelu sa Božom Marićem, koja je obezbedila besplatnu pravnu pomoć.

U međuvremenu smo se obratili Ministarstvu rada, koje je autor Zakona o radu, koji je nazvan reformski, kao i Inspektoratu rada RS. Nažalost, iz odgovora se i ne vidi spremnost institucija da pomognu Slobodanki i njenoj porodoci.

U Inspektoratu prvo kažu da odgovor na postavljena pitanja može dati Ministarstvo rada.

- U ovom trenutku odgovor vam ne može dati Inspektorat RS, odnosno inspekcija rada. Inspektor se izjašnjava nakon izvršenog inspekcijskog pregleda i utvrđenog činjeničnog stanja. Iz postavljenih pitanja se nema uvida u stvarno stanje, već samo činjenice koje su iznesene u pitanju što nije dovoljno da bi se inspektor rada meritorno izjasnio – kažu u Inspektoratu na pitanje da li poslodavac može da “prebacuje” radnike iz jedne u drugu firmu (koje su obe njegove) sa očiglednom namerom da sa radnikom ne zaključi ugovor na neodređeno vreme.

Dodaju da, po Zakonu o radu, poslodavac ne može raskinuti ugovor o radu na neodređeno za vreme i dok traje privremena nesposobnost za rad radnika.

Na identično pitanje o „prebacivanju“ radnika iz firme u firme sa ugovorom na određeno iz Ministarstva rada smo dobili sledeći odgovor: “Ministarstvo rada i borako invalidske zaštite, u skladu sa odredbama relevantnih propisa, nije nadležno da vrši direktan ili inspekcijski nadzor nad primenom Zakona o radu, obzirom da je za te poslove nadležan Inspektorat RS posredstvom inspekcije rada i zaštite na radu, i u tom smislu nismo u mogućnosti da komentarišemo konkretne slučajeve navodne povrede prava po osnovu rada koje opisujete u svom upitu“.

Ipak, po mišljenju sindikalaca koji su pravnici, ovde ima puno posla i za Inspektorat RS, ali i za kontrolu Poreske uprave.

- Po našim istraživanjima i informacijama koje svake godine objavljujemo u izveštajima o radu Službe za besplatnu pravnu pomoć, ali i informacija od granskih sindikata, ima mnogo situacija da poslodavac u jednoj firmi zaposli radnika na određeno vreme i da ih posle prebaci u drugu firmu. U prvoj firmi bude zaposlen godinu i po do dve godine, odnosno do trenutka kada ugovor na određeno treba promeniti u neodređeno. Onda tom radniku prekine radni odnos i zapošljava ga u svoju drugu firmu, sestrinsku ili slično, ali radnik obavlja isti posao na istom radnom mjestu – kaže za Srpskainfo Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata RS.

Generalni sekretar Saveza sindikata RS Goran Stanković kaže da poslodavci „prebacuju“ radnike iz firme u firmu iz dva razloga. Prvo je da radnika konstantno drže pod tenzijom, a drugi razlog je taj da u jednoj firmi može da stvara obaveze prema radnicima i državi.

- Rešenje je u detaljnoj kontroli Inspektorata RS jer je Zakon o radu decidno naveo da se ugovori o radu u pravilu zaključuju na neodređeno i da ima tri ili četiri izuzetka kada su na određeno. Takođe, u kontrole takvih poslodavaca treba da se uključi Poreska uprava – ističe Stanković.