Ritas se naoštrio pred Partizan, Butkevičijus gotovo bez greške

Vreme čitanja: 3min | sub. 12.10.19. | 19:13

Crno-beli će morati da obrate pažnju i na Bendžijusa koji je današnji meč završio sa 14 poena, kao i Mareka Blaževiča koji je ubacio čak 18 poena

Poslednja provera Ritasa pred meč sa Partizanom u okviru Evrokupa narednog utorka bila je i više nego uspešna. U domaćem prvenstvu savladana je ekipa Aljatus Džukije rezultatom 92:54, a meč je faktički bio rešen već nakon prvog poluvremena.

Loša sećanja vežu crno-bele za litvanski klub. Prošle sezone, Partizan je u prepunom „Pioniru“ imao šansu da pobedom protiv Ritasa faktički obezbedi plasman u četvrtfinale Evrokupa. Međutim, na put tome se isprečio upravo njihov sadašnji prvotimac, Artjom Parahovski, koji je pogotkom sa poludistance u poslednjoj sekundi obezbedio pobedu, a kasnije i plasman Litvancima među najboljih osam.

Izabrane vesti

Ritas je u četvrtfinalu dva puta veoma glatko poražen od Valensije. Mnogo toga tada nije funkcionisalo u igri kluba iz Viljnusa. Španci su uspeli da svedu litvanski sastav na veoma mali broj poena i tako ugrabe plasman u polufinale.

Ruku na srce, ekipa koja će u utorak istrčati na parket dvorane u glavnom gradu ove baltičke zemlje, ni približno ne liči na onu od minulog feburara. Na izlazna vrata kluba otišli su između ostalog Rok Stipčević, Derek Nidam, Kris Kramer, te već pomenuti Artjom Parahovski, a palicu na klupi vodi dobro poznati Dainijus Adomaitis, koji je do ovog leta bio i selektor nacionalne selekcije Litvanije, ali je nakon neuspeha na Mundobasketu podneo ostavku.

U klub nisu došla nikakva zvučna pojačanja. Zapravo, dovedena su samo četiri košarkaša, koja iako prilično iskusna, nisu nikada ranije igrala na nivou na kojem se takmiči Ritas. Dovis Bičkauskis je tako došao iz Juventusa, Kameron Berstro iz Brizbejna, Francisko Kruz iz Fuenlabrade, a Tu Holovej je stigao iz portorikanske ekipe, Piratas de Kebradiljas.

Naravno, od njih se ne očekuje preterano veliki uticaj na igru i oni će biti tu više da popune praznine i „sastave“ ekipu. Motor koji će sigurno vući ekipu napred čini dvojac iz litvanske reprezentacije, Arnas ButkevičijusElimantas Bednžijus. Dakle, Partizan će dosta morati da obrati pažnje na pokrivanje pozicija tri i četiri, ali se može reći da će imati sasvim solidnu prednost kada je reč o poziciji plejmejkera i beka.

Na današnjem meču u domaćem šampionatu, Ritas je veoma lako savladao Aljatus Džukiju, a ključnu prednost stekao je tokom prve četvrtine. Predvođen Butkevičijusom i Bendžijusom, litvanski tim je došao do dvocifrene prednosti koju je sačuvao do poluvremena – 44:33.

Ništa drugačija priča nije viđena ni u drugom poluvremenu. Ritas je dodatno zategao odbranu, pa je prednost samo nastavila da raste. Džukija jednostavno nije mogla da parira u napadu mnogo boljem gostu, postigla je svega 21 poen u nastavku utakmice i na kraju je morala da pružila ruku košarkašima iz Viljnusa - 92:54. Gosti su ovim trijumfom samo sačuvali maksimalan učinak u nacionalnom šampionatu.

Najefikasniji u gostujućoj ekipi bili su Marek Blaževič sa 18 poena, potom Eimantas Bendžijus i Martinas Ehodas sa po 14 poena, a ispratili su ih Arnas Butkevičijus i Francisko Kruz sa po 11 poena.

LKL - 5. KOLO

Subota
Juventus - Skajkop Prienaj 65:76
Aljatus Džukija - Ritas 54:92

Nedelja
16.00: (4,40) Neptunas (17,0) Žalgiris Kaunas (1,25)
16.00: (2,15) Nevežis (14,5) Šiaulaj (1,80)
17.15: (1,35) Liektabelis (16,0) Pijeno Zvaigždes (3,50)

Napomena: Kvote su podložne promenama

Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara