Ex -Yu

U Srbiji rođeno više beba nego prošle godine

U Srbiji rođeno više beba nego prošle godine
Foto: Ilustracija | U Srbiji rođeno više beba nego prošle godine

BEOGRAD - U Srbiji je za devet mjeseci ove godine rođeno 356 beba više nego prošle godine, rekla je ministar za demografiju i populacionu politiku Srbije Slavica Đukić Dejanović.

"To je prvi optimističan podatak. Krenulo je da se rađa više dece. Najviše se beba rađa u najvećim centrima, gde živi najveći broj mladih", navela je Dejanovićeva za "RTS".

Ona ističe da je u posljednje tri godine sve veći broj zaposlenih žena koje rađaju, a među majkama koje imaju troje djece, svaka četvrta ima fakultet.

Dejanovićeva kaže da je državni budžet za stimulisanje rađanja prošle godine bio 500 miliona dinara (4,23 miliona evra), a ove godine je 650 miliona dinara (5,5 miliona evra) i u narednoj će biti i veći.

Prema njenim riječima, država će i dalje podržavati rađanje djece, dok budžet za 2020. godinu predviđa izdvajanje više novca za pomoć roditeljima koji dobiju drugo i peto dijete.

U Srbiji ima oko 130.000 samohranih roditelja, a Dejanovićeva ukazuje da mnogi od njih i ne znaju svoja zakonska prava - da radno vrijeme ne mora biti fiksno, da može da se bira smjena, da može da se radi od kuće.

"Raste broj onih poslodavaca koji povoljno odgovaraju na takve zahteve zaposlenih", dodala je Dejanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije