Biznis Vesti
PRIPREMAJU SE ZA "TREĆU DIMENZIJU PUTOVANJA" Giganti zajedno rade na električnim letećim automobilima

PRIPREMAJU SE ZA "TREĆU DIMENZIJU PUTOVANJA" Giganti zajedno rade na električnim letećim automobilima

Budućnost automobilskog tržišta mogla bi doneti radikalne promene, a velike kompanije već sada pripremaju se za te novitete i ulažu mnogo novca u istraživanje i razvoj kako bi budućnost dočekale spremne.

leteći automobil kina Foto: ehang.com / Privatna arhiva
leteći automobil kina

Neki od tih potencijalnih budućih trendova uključuju električna i autonomna vozila, ali i promenu načina razmišljanja ljudi koji više neće kupovati automobile, već ih unajmljivati po potrebi. Takođe, osim po putu, automobili bi trebalo i da polete, za šta im kako stručnjaci predviđaju neće trebati aerodromska pista jer bi trebalo da poleću i sleću vertikalno.

Pročitajte još

Neke avionske i automobilske kompanije već testiraju tržište i rade na razvoju takvih letećih vozila – u nekim slučajevima to su automobili koji će moći da polete, deo kompanija eksperimentiše s vozilima poput taksi-dronova, a neke kompanije kao budućnost prevoza vide upravo letelice poput malih aviona koje će moći vertikalno da poleću i sleću. Velike kompanije već neko vreme istražuju to tržište, a ove nedelje nove planove za razvoj letećih taksija objavili su i Boing i Porše.

U sklopu saradnje, američki avionski gigant i nemački luksuzni automobilski brend "analiziraće tržišni potencijal premium vazdušnih vozila" i njihovu moguću upotrebu u prenaseljenim gradovima i metropolama, objavili su iz tih kompanija.

Pročitajte još

Boing i Porše tako bi trebali da počenu s razvojem konceptnog letećeg vozila koje bi u urbanim sredinama u budućnosti moglo da zameni klasične taksije, a pokretaće ga, naravno, električni motor.

Detlev von Platen iz Poršea prilikom najave saradnje komentarisao je da njegova kompanija želi da postane vodeći brend u kategoriji premium mobilnosti, što bi u budućnosti moglo značiti otvaranje "trećoj dimenziji putovanja". Dodao je da kombinacijom snage dve vodeće globalne kompanije žele da osvoje "potencijalni ključni tržišni segment budućnosti".

Boing je do sada sklopio partnerstvo s kompanijom koja razvija leteće automobile, a njihova ispostava razvija leteće vozilo koje takođe može poletati i sletati vertikalno. Dalek je put od prototipova i razvoja takvih letećih vozila do njihove komercijalne primene, no s obzirom na to koliko se novca ulaže i koje kompanije razvijaju leteće automobile, čini se da budućnost zaista pripada takvom obliku prevoza.