TETOVSKA PLJESKAVICA

Srbija ima leskovačku, a u Makedoniji je tetovska pljeskavica ono čime se čitava država ponosi. Tradicionalni specijalitet napravljen je od pilećeg mesa koje se samelje, pa mu se dodaju slanina, šampinjoni, kačkavalj…

tetovska pljeskavica

Sastojci:

1 kilogram pilećih grudi
1 svinjska maramica
200 grama svežih šampinjona
1 glavica crnog luka
8 parčadi dimljene slanine
8 parčadi kačkavalja
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Pileće grudi isečemo na parčad, posolimo, pobiberimo i sameljemo u mašini za mlevenje mesa.

Glavicu crnog luka sitno isečemo, dodamo u sud sa samlevenim mesom, posolimo, pobiberimo i promešamo. Šampinjonima odsečemo peteljke i isečemo na listove.

Rukama uzimamo od smese i formiramo 8 kuglica. Prvu kuglicu raširimo i na nju stavimo 2 parčeta kačkavalja, seckane šampinjone i 2 parčeta slanine. Prekrijemo drugom raširenom kuglicom.

Pljeskavicu uvijemo u parče svinjske maramice. Na isti način pripremimo sve pljeskavice.

Pljeskavice ispečemo u gril tiganju na malo masnoće, pa ih serviramo po svom ukusu (uz seckan crni luk, pomfrit, sos…)

Prijatno!