Štrajk nastavnika: Van učionice 90 odsto prosvetnih radnika

Predstavnici hrvatskih školskih sindikata kažu da se drugog dana štrajka na prekid rada odazvalo gotovo 90 odsto zaposlenih.

Region

Izvor: Tanjug

Petak, 11.10.2019.

17:25

Štrajk nastavnika: Van učionice 90 odsto prosvetnih radnika
Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy, 207646682

Prema podacima sindikata, u Splitsko-dalmatinskoj, Varaždinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Međimurskoj županiji u petak je u štrajku 88,17 odsto zaposlenih u srednjim školama i 89,65 odsto zaposlenih u osnovnim školama.

Štrajk se nastavlja i u ponedeljak, a kako je reč o cirkularnom štrajku, gde svaki dan štrajkuju druge škole, u ponedeljak će nastava biti prekinuta u obrazovnim ustanovama u Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarskoj županiji.

Predsednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je na konferenciji za novinare da je pokrenuta "lavina borbe za dostojanstven rad u Hrvatskoj" i dodala da su štrajkači izloženi sve većim pritiscima.

U hrvatskim osnovnim i srednjim školama u četvrtak je počeo štrajk pošto je propao pokušaj mirenja dva školska sindikata i Vlade koja je odbila zahteve za povećanjem koeficijenata složenosti poslova od šest odsto.

Vlada je sindikatima ponudila povećanje dodataka na platu za dva odsto od 1. oktobra i dva odsto od 1. juna iduće godine, utvrdivši da koeficijent složenosti poslova nije predmet pregovora.

Prvi put se održava takozvani cirkularni štrajk, što znači da su prvog dana štrajkovale sve škole, a od petka škole u pojedinim županijama, a sindikati će svakodnevno obaveštavati javnost o rasporedu blokade.

Premijer Andrej Plenković juče je na sednici vlade rekao da nije postojao nijedan racionalan razlog za štrajk i da mu nije jasno zašto su sindikati odbili predlog vlade.

"To nije volja za kompromisom, nego za opstrukcijom. Ali mi smo tu da razgovaramo, nadam se da će razum prevladati", rekao je Plenković.

Štrajk prosvetara uzdrmao je i vladajuću koaliciju, jer Hrvatska narodna stranka (HNS) iz koje dolazi ministarka obrazovanja Blaženka Divjak, podržava zahteve prosvetnih radnika. Oni su najavili da će napustiti koaliciju ukoliko vlada ne ispuni zahteve sindikata.

Ministar finansija Zdravko Marić izjavio je danas da će se i dalje odgovorno ponašati prema novcu poreznih obaveznika i javnim finansijama, bez obzira na sve one koji traže više novca i 'buše' budžet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: