Vesti

0

Nastavno-naučno Veće Filozofskog fakulteta osudilo napade na rektorku i zahteva reakciju institucija

Autor: AP

Izvor: Beta

Nastavno-naučno Veće Filozofskog fakulteta osudilo napade na rektorku i zahteva reakciju institucija

Izvor: Foto: PrtScn

To veće je uputilo zahtev Regulatornom telu za elektronske medije (REM) i Republičkom javnom tužiocu da preduzmu mere iz svoje nadležnosti.

Takođe, Nastavno-naučno veće je uputilo podršku rektorki Popović u "njenom nastojanju da se na pravno utemeljen način razreše sporna pitanja, koja već suviše dugo opterećuju najstariju univerzitetsku ustanovu u Srbiji".

"Podržavamo njenu odlučnost da zaštiti autonomiju Univerziteta i univerzalne standarde akademskog ponašanja. Briga za kvalitetno visoko obrazovanje podrazumeva ne samo unapređivanje materijalnih uslova rada i uspostavljanje i poštovanje adekvatnih zakonskih okvira, već i očuvanje i negovanje akademske čestitosti", navodi se u saopštenju.

To veće je ocenilo da nedavne izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Srbije Ane Brnabić o događajima u zgradi Rektorata, a posebno "besprizorni napadi" novinara televizije Hepi Milomira Marića i predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja na Ivanku Popović i druge profesore UB na drastičan način ukazuju na "nipodaštavajući odnos najviših državnih činovnika i njihovih medijskih i političkih eksponenata prema nezavisnim institucijama i profesionalnoj odgovornosti".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR