Dostupni linkovi

Čavušolu: Turska očekuje solidarnost od NATO-a


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i šef turske diplomatije Mevlut Čavušolu na konferenciji za novinare u Istanbulu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i šef turske diplomatije Mevlut Čavušolu na konferenciji za novinare u Istanbulu

Turska je ponovila generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu da očekuje da ova alijansa pokaže snažnu solidarnost u suočavanju sa pretnjama njenoj bezbednosti, izjavio je ministar inostranih poslova Mevlut Čavušolu.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare u Istanbulu, nakon razgovora sa šefom turske diplomatije, izjavio da očekuje od Ankare da deluje uzdržano u operacijama na severu Sirije, dodajući da međunarodna zajednica mora da nađe održivo rešenje za zarobljene pripadnike “Islamske države”, koji se nalaze u zatvorima pod kontrolom kurdskih snaga.

Dok Turska nastavlja ofanzivu protiv kurdske milicije YPG, koju smatra terorističkom, Stoltenberg je izjavio da mora da osigura da se ne ugrozi napredak koji je ostvaren u borbi protiv militanata “Islamske države”.

Ankara je obrazložila operacije potrebom potiskivanja kurdskih snaga, te uspostavljanje zone bezbednosti u koju bi se vratilo dva miliona izbeglica od 3,6 koliko je pronašlo utočište u Turskoj.

Turska je pokrenula ofanzivu nakon povlačenja hiljadu američkih vojnika, što su Kurdi, koji su bili ključni saveznik Vašingtona na terenu u borbi protiv “Islamske države”, okarakterisali kao “nož u leđa”.

XS
SM
MD
LG