Biznis Vesti
OTVOREN NAJVEĆI VETROPARK U SRBIJI I NA ZAPADNOM BALKANU Vučić: "Struja za stanovnike grada veličine Niša" (VIDEO)

OTVOREN NAJVEĆI VETROPARK U SRBIJI I NA ZAPADNOM BALKANU Vučić: "Struja za stanovnike grada veličine Niša" (VIDEO)

"Za ljude u Srbiji je važno da znaju da će novih 57 vetrogeneratora obezbediti struju za oko 250.000 ljudi, recimo za broj stanovnika grada veličine Niša", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju najvećeg vetroparka na Zapadnom Balkanu "Čibuk 1" u Mramorku kod Kovina.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Otvaranje vetroparka Čibuk 1 Foto: Filip Krainčanić / Tanjug
Otvaranje vetroparka Čibuk 1

On je istakao da je to u poslednjih 30 godina prvi veliki vredan projekat u energetskom sektoru Srbije.

Otvaranje vetroparka Čibuk 1
Foto: Filip Krainčanić / Tanjug
Otvaranje vetroparka Čibuk 1

"Drago mi je što će dva odsto profita kompanija Masdar da izdvaja za lokalnu upravu, što će Kovinu i svim ljudima koji žive u okolini veoma značiti. Ovde će biti više novca za puteve, vodovod, kanalizaciju, da ljudi žive pristojnije", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, ovo pokazuje koliko "Srbija ide napred, šta je u stanju da uradi, a što nije mogla uraditi pre četiri, pet, šest godina". Istakao je i da će Srbija morati sve više da se orjentiše na zelenu energiju i da će to u budućnosti i raditi.

Pročitajte još

Vetropark "Čibuk 1" sa 57 turbina i instalisanom snagom od 158 megavata snabdevaće električnom energijom 113.000 domaćinstava, i može da spreči više od 370.000 tona emisije ugljen-dioksida godišnje.

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić poručio je da je u pitanju jedan od najvećih objekata te vrste u Evropi, bez sumnje u Srbiji i regionu, i da će otvaranje ovog vetroparka doprineti energetskoj bezbednosti i sigurnosti snabdevanja strujom u Srbiji.

"Ova vetro-elektarna nije najveća samo u regionu i Srbiji već predstavalja objekat koji Srbija pušta na mrežu od 1991. godine od projekata Kostolac 2, Hidroelektrane Pirot", rekao je Antić.

Vetropark Čibuk 1
Foto: Filip Krainčanić / Tanjug
Vetropark Čibuk 1

Vetro-park, objašnjava, nije samo krupan doprinos cilju Srbije da 27 odsto ukupne potrošnje energije dobija iz obnovljivih izvora, već da predstavlja značajan dodatni izvor proizvodnje energije u Srbiji.

Otvaranju prisustvuju predsednik Aleksandar Vučić, potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, vršilac dužnosti direktora EPS Milorad Grčić, ministar za klimatske promene i održivi razvoj Ujedinjenih Arapskih Emirata, izvršni direktor kompanije Masdi iz Abu Dabija Mohamed Al Raman...

Vetropark Čibuk 1
Foto: Filip Krainčanić / Tanjug
Vetropark Čibuk 1

Izgradnja vetroparka završena je u aprilu ove godine, piše Tanjug.

Iza projekta stoje kompanija Vetroelektrane Balkana i kompanija Masdar iz Abu Dabija, a investiciju vrednu oko 300 miliona evra podržale su Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, i Evropska banka za obnovu i razvoj.

"Čibuk 1" je četvrti vetropark u Evropi kompanije "Masdar" koja je globalni lider obnovljivih izvora energije i održivog urbanog razvoja.

Pročitajte još

Kompanija "Vetroelektrane Balkana" je u stoprocentnom vlasništvu firme "Tesla Wind" koja je zajedničko preduzeće kompanije "Masdar", finske kompanije Taaleri Energia i nemačke investicione-razvojne kompanije DEG.

Sporazum o otkupu električne energije za Ccibuk 1 potpisan krajem 2016. godine.

Vetropark kod Kovina je na spisku povlašćenih proizvođača eletkrične energije kojima je odobreno finansiranje u sistemu "fid-in" tarife.