Još jedan aerodrom pripaja se Aerodromima Srbije

Javno preduzeće "Aerodrom Rosulje" do kraja godine bi trebalo da se pripoji "Aerodromima Srbije".
U Gradskoj upravi Kruševca očekuju da će tako biti omogućen nastavak izgradnje lokalnog aerodroma.
 
Odbornici Skupštine grada su na poslednjem zasedanju doneli odluku o prenosu osnivačkih i vlasničkih prava nad "Aerodromom Rosulje" na Republiku, čime će to preduzeće postati deo "Aerodroma Srbije", a to je urađeno, kako je navedeno u obrazloženju, "jer grad nema dovoljno sredstava za nastavak izgradnje tog aerodroma".
 
"Reč je o projektu u izgradnji, odnosno za "Aerodrom Rosulje" imamo urađen projekat, potrebnu dozvolu, grad je krenuo sa izgradnjom, ali s obzirom na to da je reč o velikoj, kapitalnoj investiciji, odlučeno je da se obratimo za pomoć Republici", kazala je direktorka aerodroma Dragana Pavlović.
 
Ona je objasnila da je preporuka resornog Ministarstva saobraćaja bila da se pokrene postupak pripajanja preduzeću "Aerodromi Srbije", u okviru koga već rade aerodromi u Nišu i Kraljevu, a očekuje da bi taj postupak mogao biti okončan do kraja godine.
 
Javno preduzeće "Aerodrom Rosulje", prema podacima Gradske uprave, pod nadležnošću lokalne samouprave postoji od 1995. godine, projekat izgradnje aerodroma na lokaciji nedaleko od Kruševca pokrenut je 2007, u međuvremenu je otkupljeno 40 hektara zemljišta, a iz lokalnog budžeta je 2017. izdvojeno 100 miliona dinara za radove na poletno-sletnoj stazi. Ukupna vrednost projekta, koji uz to obuhvata i izgradnju poligona za vežbanje, obezbeđivanje infrastrukture, izradu svetlosne signalizacije, te izgradnju hangara i saobraćajnice sa parking prostorom, je 250 miliona dinara.
 
Grad, nakon pomenutih budžetskih izdvajanja, osim manjih radova, nije ulagao u nastavak izgradnje, već se obratio resornom ministarstvu za pomoć.
 
Podaci iz Izveštaja o radu javnih preduzeća u prva dva kvartala ove godine pokazuju da je "Aerodrom Rosulje" u prvoj polovini godine od osnivača, grada Kruševca, na ime subvencija dobio 2,034 miliona dinara, dok su rashodi preduzeća iznosili 1,52 miliona dinara, a najveći deo, 1,17 miliona dinara utrošen je za plate i ostale lične rashode. To preduzeće ima dva radnika, direktora i zamenika, te jedno lice na povremenim i privremenim poslovima.
  • EU

    11.10.2019 18:19
    Ti kvazi aerodrumi sluze za lak drzavni sverc narkotika.
  • Maki

    11.10.2019 17:58
    Maki
    E za čenej pokojni amidža je prvi predložio dase napravi aeorodrom koi bi 60% sam finansirao ako se sećate. Ali neko iz vlasti je rekao da vojvodini netreba aeorodrom što je po meni van pameti.
  • need for speed

    11.10.2019 16:16
    Nepravda
    A moja livada?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija