PORODICA DEMŠA SAHRANILA GLAVU KUĆE: Dom im ruše za 60 dana?

A. VOJINOVIĆ

11. 10. 2019. u 08:15

Kuću na zemunskom Gardošu bageri nisu počeli da uklanjaju, porodica u miru sahranila glavu kuće

ПОРОДИЦА ДЕМША САХРАНИЛА ГЛАВУ КУЋЕ: Дом им руше за 60 дана?

PODRŠKA Okupljeni prijatelji i medijske ekipe ispred doma Demše/ Foto Z.Jovanović

RUŠENjE kuće porodice Demša na Gardošu u Zemunu, koje je bilo zakazano za četvrtak u 10.00 zbog rekonstrukcije poznate tvrđave, zvanično je odloženo, i to za 60 dana! Članovi ove familije mogli su u miru da kasnije tokom dana sahrane glavu kuće Aleksandra Demšu (48), koji je preminuo u nedelju u bolnici.

Izvršitelji se nisu pojavili u dogovoreno vreme, ali zato su mnogobrojni prijatelji, komšije, novinari, došli na Gardoš da pruže podršku ožalošćenima. Kristina Ćirić, ćerka preminulog Aleksandra i majka dvoje male dece, sa suzama u očima kaže da će se i dalje boriti pravnim putem.


- Advokati su nas obavestili u sredu da je rušenje odloženo za 60 dana. Tačan razlog za odlaganje ne znam, ali sigurno nije zbog smrti mog oca - u jednom dahu za "Novosti" priča Kristina. - Probaćemo pravno da rešimo sve ovo, ali, kakvi su naši sudovi, slučaj će da se reši za deset godina.



Kako su "Novosti" navele u jučerašnjem broju, iz Sekretarijata za inspekcijske poslove rečeno je da je izvršenik nadležnima poslao zahtev za odlaganje izvršenja, koji je u međuvremenu usvojen, pa je zasada dom porodice Demša na Gardošu u jednom komadu. Međutim, i dalje se nigde ne garantuje da će porodici biti obezbeđen alternativni smeštaj ako rušenja bude realizovano.



Porodica Demša u svom domu na Gardošu u Zemunu živi već generacijama, još od 1930. godine, a sada hoće da je sruše zbog rekonstrukcije tvrđave na Gardošu. Kako kaže Kristina, njena baka je vlasnik četvrtine parcele. Ostatak je još devedesetih godina kupio izvesni V. U. i otišao u Ameriku i više se nije pojavljivao.


Muke ove porodice ne staju od kada je počela obnova Gardoša, pod upornim su pritiscima komunalnih i građevinskih inspektora, opštinara, ljudi iz Zavoda za zaštitu spomenika... Priča je tragično kulminirala kada je posle pretrpljenog stresa preminuo vlasnik kuće Aleksandar Demša, koji nije mogao da podnese uporne pretnje da će njegova porodica ostati bez krova nad glavom.


NE TREBA NAM NOVČANA POMOĆ

- ŽELELA bih da poručim ljudima koji se javljaju i pitaju za broj žiro računa, da nama nije potrebna finansijska pomoć, niti smo to tražili. Nema potrebe da nam iko pomaže u tom smislu, važna je jedino ljudska podrška - rekla je Kristina Ćirić.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Zaglupljeni U Pokusaju

11.10.2019. 10:48

Briga o coveku pre svega i socijalna pravda...Ma koga vi zavlacite....

Marija

11.10.2019. 11:20

Treba procitati knjigu " Zemunska porodica Spirta" koju je izdao Muzej grada Zemuna. O porodici Demsa nema ko da pise, ili ce se ipak naci. Cuvajmo stare porodice.