RTS SNIMA FILM O NAŠEM JEDINOM NOBELOVCU: Ivo Andrić u burnom ljubavnom trouglu
Foto: Profimedia

Značajno

RTS SNIMA FILM O NAŠEM JEDINOM NOBELOVCU: Ivo Andrić u burnom ljubavnom trouglu

Pop kultura -

Zaplet Pisca, koga tumači Tihomir Stanić, zarobili su Nemci. Paralelno sa iščekivanjem razrešenja svoje sudbine, razvija intrigantnu priču s Milicom Babić i njenim mužem Nenadom

Na Palićkom jezeru 1. oktobra počelo je snimanje novog TV filma u produkciji Radio-televizije Srbije - „Proleće na poslednjem jezeru“, scenariste Vuleta Žurića, u režiji Filipa Čolovića.

Reditelj Filip Čolović
Reditelj Filip Čolovićfoto: RTS

Ekipa trenutno snima scene na Belom dvoru, a priča donosi pred publiku malo poznate detalje iz života našeg nobelovca u vreme njegovog ambasadorskog angažmana u Nemačkoj pred Drugi svetski rat. Andrića su zarobili Nemci sa drugim diplomatama u hotelu na Bodenskom jezeru. Paralelno sa iščekivanjem razrešenja svoje sudbine, razvija se i intrigantna priča o ljubavnom trouglu između Andrića, kostimografkinje Milice Babić i njenog muža Nenada Jovanovića.

- Film o Andriću je ideja bivšeg glavnog urednika Kulturno-obrazovnog programa RTS Nebojše Bradića. On je želeo da naša kuća uradi film o našem poznatom književniku i pozvao je Žurića da napiše scenario. Kasnije, kada sam se i ja kao reditelj uključio u ovaj projekat, počeo sam da se bavim tim godinama u životu Andrića - kaže reditelj za Kurir.

foto: RTS

Nobelovca, naravno, ponovo igra Tihomir Stanić.

- Tiki bi se verovatno dopalo da kažem kako je on apsolutno bez konkurencije. Šalu na stranu, imao sam alternative, misleći da je Stanić kao Andrić već isuviše prepoznatljiv, nekako mi se činio kao izbor na prvu loptu. Ipak, ispostavilo se kako je ovo više nego dobra stvar.

U svesti naših ljudi on već figurira kao veliki pisac, a to nije mala stvar. Takođe, veliki je poštovalac i poznavalac Andrićevog dela. Čim je izgovorio prvu rečenicu teksta, znao sam da niko drugi ne bi ni mogao da igra našeg nobelovca na taj način - objašnjava Čolović.

Junak neće biti Hitler, s kojim se Ivo susretao.

- U filmu nema Hitlera, jer se mi ne bavimo Andrićevim godinama u Berlinu, već jednim konkretnim trenutkom posle toga. Reč je o događaju iz aprila 1941, nakon bombardovanja, Nemci su u jedan hotel na Bodenskom jezeru smestili sve naše diplomate.

U tom času oni i ne znaju tačno šta će sa njima, te je to okosnica naše drame. Dakle, Hitlera nema, ali ima atmosfere iz tog vremena. Takođe, u hotelu se otkriva i ljubavni trougao koji je pratio Andrića sve do njegovog venčanja sa Milicom Babić, našom čuvenom kostimografkinjom - zaključuje reditelj.

Nikita Milivojević

PROČITAO „TRAVNIČKU HRONIKU“

Nakon „Veštica iz Salema“, rediteljskog prvenca u SNP u Novom Sadu, Nikita Milivojević nastavlja svoj umetnički rad postavljanjem „Travničke hronike“ Ive Andrića, za koju potpisuje adaptaciju, dramatizaciju i režiju. Premijera predstava je u sutra na sceni Pera Dobrinović, a u Somboru naredne srede.

- Nosio sam ovu Andrićevu misao bezbroj puta na sve strane sveta kao neki svoj lični prtljag. „Travnička hronika“ je za mene kao ona sveća u romanu što gori danju i noću na turbetu Abdulah-paše: „Ono malo svetla da osvetli sav mrak koji se vekovima nakupio oko nas“ - otkrio je reditelj.

Kurir / Lj. R.

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track