Najnovije vesti
Vesti Svet
Postoji jednostavno rešenje da Amerika pomogne Kurdima, ali evo zašto Tramp to NIKADA NEĆE URADITI

Postoji jednostavno rešenje da Amerika pomogne Kurdima, ali evo zašto Tramp to NIKADA NEĆE URADITI

Kurdi su Americi bili lojalni saveznici u borbi protiv Islamske države. Bez njih bi platila daleko veću cenu u krvi i novcu kako bi porazila ekstremističku pretnju. Zato je odluka Bele kuće da povuče svoju vojsku sa severoistoka Sirije i dopusti Erdoganu da napadne Kurde među njima označena kao velika izdaja.

Donald Tramp EPA JIM LO SCALZO Foto: Jim Lo Scalzo / EPA;
Donald Tramp EPA JIM LO SCALZO

Donald Tramp je sklopio dogovor sa Redžepom Tajipom Erdoganom da će mu predati kontrolu nad severom Sirije ukoliko Turska oslobodi SAD brige o zarobljenim islamistima i njihovim porodicama. Međutim, Tramp i dalje pokušava da ubedi javnost da će "uništiti tursku ekonomiju" ako ta zemlja postupi "nehumano" prema Kurdima.

Njegove pretnje bi delovale ozbiljnije ako bi se i sam ponašao humano prema Kurdima i otvorio im američka vrata. Umesto toga, on hladnokrvno deportuje i one koji se već nalaze u SAD.

Amerika ima dugu istoriju okretanja leđa Kurdima. Političar i diplomata Henri Kisindžer jednom je napisao: "Obećajte Kurdima bilo šta, dajte im šta želite. Ko ih j*be ako ne mogu da razumeju šalu".

Ipak, sada su i Trampovi uzorni republikanci zgroženi njegovim potezom. Ono što je ovog puta drugačije je što u javnosti postoji akutna svest o tome da bi bez Kurda mnogo više Amerikanaca poginulo u borbi protiv islamista. Oni ne samo da su pružili ključnu inteligenciju za vođenje američke ofanzive, već su i izvršili lavovski deo kopnene borbe.

Foto: Tanjug/AP

Krajnja računica je pokazala da je u ratu stradalo 11 američkih vojnika i 11.000 pripadnika Sirijskih demokratskih snaga, saveza protiv islamista čiji su najveći deo činili Kurdi.

U poslednjem napadu Turske na Kurde, ironično nazvanom "Maslinova grančica", za samo osam nedelja stradalo je 1.500 kurdskih vojnika i 300 civila. Nema naznaka da će Erdogan ovog puta biti milosrdniji.

Turski predsednik je jasno rekao da planira da cilja kurdske borce zajedno sa islamistima. Što se njega tiče, obe grupe su terorističke.

Jedini način da se Kurdi zaštite od Turske je da im Amerika omogući brz izlaz i da organizuje njihovu evakuaciju. U Siriji pod kontrolom SDF-a ima manje od milion Kurda. Amerika bi sama mogla da ih zbrine bez prevelikog napora.

Pročitajte još

Ali to bi zahtevalo da Tramp ukine svoju zabranu putovanja za Muslimane, kao i da oživi skoro mrtvi američki program za izbeglice. To bi pokrenulo lančanu reakciju i uskoro bi morao da revidira i svoju antimigrantsku politiku prema Južnoj Americi i pre svega Meksiku.

Sirija je na listi zemalja, od kojih su gotovo sve muslimanske, iz kojih su u poslednje dve godine potpuno zabranjene izbeglice. U međuvremenu, iako Irak nije na listi, Tramp deportuje iračke Kurde nazad u tu zemlju gde ih čeka gotovo sigurna smrt.

Štaviše, prva migrantska racija sprovedena od Trampovog dolaska na vlast bila je upravo među iračkim Kurdima, i to u vreme Ramazana.

Tramp opravdava svoje povlačenje iz Sirije rečima da ne želi da Amerika bude uvučena u "beskonačni rat". To bi bio dostojan razlog, da američki saveznici zbog toga neće platiti glavom.