Najnovije vesti
Kultura Vesti
"PRAVDA RATNE ZLOČINE..." Zbog podrške Miloševiću Handke bio omražen na Zapadu, a sad kad je dobio Nobela po njemu OPLELE i kolege

"PRAVDA RATNE ZLOČINE..." Zbog podrške Miloševiću Handke bio omražen na Zapadu, a sad kad je dobio Nobela po njemu OPLELE i kolege

Austrijski pisac Peter Handke, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, nije bio omiljen među kolegama zbog toga što je podržavao nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića. Sada, kad je dobio nagradu, brojni pisci su ga otvoreno kritikovali i rekli da je nagrada otišla u pogrešne ruke.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
peter handke Foto: M. Ilić / RAS Srbija
peter handke

Prve "čarke" počele su pre dve decenije, kada je Handkea angloindijski romanopisac i esejista Salman Ruždi nazvao kandidatom za "međunarodnu bu**** godine" u listu Gardijan, i to zbog, kako je naveo, "niza ostrašćenih opravdanja za genocidni režim Slobodana Miloševića".

Danas, nakon što je Handke proglašen dobitnikom Nobelove nagrade za književnost, Ruždi je rekao da "nema ništa da doda na ono što je o Hendkeu nekad napisao".

Pročitajte još

Slavoj Žižek, slovenački filozof i dugogodišnji kritičar Handkea, takođe nije imao šta lepo da kaže o austrijskom piscu.

"Handke je 2014. pozivao na to da se ukine Nobel rekavši da je to "lažna kanonizacija literature". Činjenica da je dobio Nobela dokazuje da je bio upravu. Ovo je Švedska danas: onaj koji pravda ratne zločine dobija Nobelovu nagradu, a zemlja učestvuje u atentatu na lik istinskog heroja našeg vremena, Džulijana Asanža. Naša reakcija trebalo bi da bude ne Nobelova nagrada za Handkea, već Asanžu Nobelova nagrada za mir", rekao je Žižek za "Gardijan".

Pisac Hari Kunzru je rekao da je Handke "problematičan izbor Nobelovog odbora koji pokušava da vrati ugled nakon nedavnih skandala". Za Handkea je rekao da je dobar pisac, koji ima "sjajne uvide sa šokantnim slepilom za etiku".

Pročitajte još

Kunzru je rekao da smatra da je Handke trebalo nagradu da dobije i ranije, "da nije odlučio da propagira genocidan režim Miloševića".

"Više nego ikad ranije potrebni su nam poznati intelektualci koji su u stanju da pruže čvrstu odbranu ljudskim pravima uprkos ravnodušnosti i cinizmu naših političkih lidera, Handke nije takva osoba", rekao je Kunzru.

Slovenački pisac i scenarista Miha Mazini je rekao da su neki umetnici "prodavali svoje duše zbog ideologije, mržnje, neki zbog novca i moći", ali da ga je najviše uvredila Handkeova naivnost za Miloševićev režim.

"Da, lično je. Nikad neću zaboraviti onu hladnu zimu kada se Jugoslavija raspadala i nije bilo ničega na policama u radnjama. Moja ćerka je bila baš mala i bilo je ledeno, pa sam pola dana proveo čekajući u redu za lož-ulje, a uveče, onako smrznut, počeo sam da čitam Hendkeov esej o Jugoslaviji. Pisao je kako mi zavidi, dok su oni Austrijanci i Nemci, zapadnjaci, podložni konzumerizmu, mi Jugosloveni moramo da čekao u redovima i da se borimo za sve... Da smo tako bliži prirodi, manje materijalisti i više duhovni. Čak i tada sam smatrao da je veoma okrutan i potpuno zaokupljen svojom naivnošću", rekao je Mazini.

Handkeovim političkim stavovima dugo su se rugali njegovi nekadašnji prijatelji i kolege. Džonatan Litel je 2008. godine rekao da je Hadke može odličan pisac, ali je kao čovek njegov neprijatelj.

"On je se***a", rekao je Litel, dok ga je filozof Alen Finkelkraut nazvao "ideološkim monstrumom".