Svijet

Simić: Bez podrške SAD-a Kurdi se neće moći usprotiviti Turcima

Simić: Bez podrške SAD-a Kurdi se neće moći usprotiviti Turcima
Foto: N.N. | Simić: Bez podrške SAD-a Kurdi se neće moći usprotiviti Turcima

BANJALUKA - Turska je nadmoćna vojna sila i čisto sumnjam da će im se u tom graničnom pojasu Kurdi bez dodatne logističke podrške SAD-a moći usprotiviti, rekao je Danijel Simić, osnivač portala frontal.rs u izjavi za "Nezavisne" komentarišući akciju turske vojske protiv Kurda na sjeveru Sirije.

Simić je istakao da Turska ima višegodišnji problem sa kurdskom manjinom jer su Kurdi narod koji nema svoju državu, a njihova trenutna država može se smatrati sjeverni Irak.

"Bez obzira što SAD Radničku partiju Kurdistana stavljaju na listu terorističkih organizacija oni ih pomažu vojno, logistički i obavještajno. Međutim, oni su se sada povukli iz sjevernog dijela Sirije u kojem Turska namjerava da napravi nekakav granični pojas u dubini teritorije kako bi razdvojila Kurde u Turskoj i Kurde u Siriji koji su sada jedan značajan vojni faktor", rekao je Simić.

Prema Simićevim riječima taj faktor nastao iz njihove nužde iz razloga što ih je Islamska država nastojala potpuno istrijebiti jer su oni bili jedan od najgorljivijih boraca pored Bašara Al Asada protiv Islamske države.

Simić podsjeća da je to bilo u trenucima kad su i Turska i SAD promijenile politiku prema Islamskoj državi, sve do ruske intervencije.

On kaže kako Turska trenutno ima namjeru da napravi granični pojas, a Amerikanci su se povukli iz tog pojasa jer njima on ne igra nikakvu ulogu.

"On je bitan Kurdima, jer su Amerikanci zauzeli najveća naftna polja sjeverno od Eufrata i očigledno postoji dogovor da Turci neće ići dalje od toga, a Amerikancima taj pojas na sjeveru u kojem nema nafte uopšte nije bitan", kaže Simić koji smatra da će se turska akcija na sjeveru Sirije odvijati slično kao u slučaju Afrina.

"Afrin je pokrajina u sjeveroistočnoj Siriji gdje su na vlasti bili Kurdi koji su bili fizički odvojeni od ostatka Kurdske mase u Siriji. U Afrinu ih je Turska porazila vojska uz pomoć lokalnih džihadista", podsjetio je Simić.

U toku su žestoke borbe između turskih trupa i boraca sirijskih demokratskih snaga u selima na granici između dvije zemlje, saopštio je danas kurdski zvaničnik. Opširnije o tome čitajte na OVOM LINKU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije