Central park dobija novi izgled: Projekat od 150 miliona dolara popravlja oazu Njujorka

Projekat vredan 150 miliona dolara, ima za cilj da popravi oštećenu eko i hidro strukturu Central parka u Njujorku korišćenjem ekološki odgovornih sistema.

Svet

Izvor: gradnja.rs

Četvrtak, 10.10.2019.

10:15

Central park dobija novi izgled: Projekat od 150 miliona dolara popravlja oazu Njujorka
Central Park FOTO: Depositphotos, Javen

Nove strukture u Central parku, uključujući rekreativni centar, bazen i klizalište biće izgrađene u skladu s kriterijumima sertifikata LEED Gold. Početak radova na rekonstrukciji ovog dela parka najavljen je za naredno proleće, a očekuje se da će radovi biti gotovi 2024. godine

Postojeće klizalište i bazen iz 1966. godine trenutno remete vezu između jezera Harlem Meer i živopisne Ravine na jugu parka, te će ove strukture biti izmeštene kako bi plovni put ponovo bio uspostavljen, piše portal Gradnja.

Kako bi se posetioci ponovo povezali s vodom, biće uspostavljeno krivudavo šetalište preko niza manjih ostrvaca i nove močvare.

Novi objekat, koji teži dobijanju sertifikata LEED Gold biće izgrađen od lokalnih prirodnih materijala, uključujući drvo, kamen i staklo. Srušene strukture će se takođe reciklirati kako bi se koristile za izgradnju novih objekata.

Vizuelna veza otvorenog i zatvorenog

Stakleni zidovi, naglašeni vitkim drvenim stubovima, puštaće dnevnu svetlost unutar novog rekreaktivnog centra kako bi se što više smanjila potreba za dodatnom rasvetom, a ujedno će se uspostaviti vizuelan veza sa rekreativnim prostorima na otvorenom.

Krov objekta će biti izveden kao dodatni javni prostor za okupljanje i na ovaj način će ublažiti i efekat urbanog toplotnog ostrva.

Odgovorna građevinska praksa

"Temeljno načelo projekta proizilazi iz vodećeg cilja restauracije: popravka oštećene ekologije i hidrologije lokacije, što se filtrira kroz svaki aspekt posvećenosti projektu održivosti i najvišim standardima ekološki odgovorne građevinske prakse", piše u saopštenju Central Park Conservancy, neprofitne organizacije koja je i predstavila ovaj inovativni projekat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: