Svet

0

Zbog kritike turske ofanzive u Siriji, Erdogan preti Evropi slanjem migranata

Autor: AP

Izvor: Beta

Zbog kritike turske ofanzive u Siriji, Erdogan preti Evropi slanjem migranata

Izvor: Foto: Beta / AP

"O Evropsko unijo saberi se" Ponavljam, ukoliko pokušate da predstavite našu operaciju kao invaziju, otvorićemo vrata i poslati vam oko 3,6 miliona migranata", rekao je Erdogan u govoru u Ankari.

U Turskoj je 3,6 miliona sirijskih izbeglica. Priliv migranata iz Turske ka Evropi znatno je opao posle sporazuma postignutog 2016. između Ankare i EU.

Evropske zemlje žestoko su kritikovale operaciju koju je Turska juče pokrenula na severoistoku Sirije protiv kurdskih sirijskih boraca koje Ankara smatra teroristima ali koje podržava Zapad jer se smatraju udarnom pesnicom u borbi protiv ekstremista Islamske države.

"Nikad niste bili iskreni. Sada kažu da će blokirati tri milijardi evra (obećanih turskoj u sklopu migrantskog sporazuma). Da li ste ikad poštovali obećanje koje nam je dato? Niste!", rekao je on u poruci Evropljanima.

"Uz pomoć Boga nastavićemo naš put, ali otvorićemo vrata" migrantima, dodao je on.

Turski predsednik je govorio i o sudbini stranih pripadnika Islamske države koje kurdske snage drže zatvorene, a kuda će oni, zabrinjava Zapad, pre svega Evropu.

"Učinićemo šta je potrebno sa zatvorenicima Islamske države. Zadržaćemo one koji treba da ostanu u zatvoru a druge vratiti u njihove zemlje porekla ukoliko oni to prihvate", rekao je Erdogan.

Portparol Erdogana juče je pozvao evropske zemlje da uzmu natrag svoje državljane na šta one nisu spremne.

Erdogan je rekao da se Turska nije usmerila protiv "Kurda uopšte", navodeći da su meta ofanzive kurdski borci.

"Ono što pokušavamo da uradimo je da sprečimo stvaranje terorističkog entiteta na našoj južnoj granici", rekao je Erdogan.

On je rekao da će Turska vrlo brzo raščistiti "mračne oblake nadvijene nad sirijskim narodom poslednjih osam godina" od Minbedža, sirijskog mesta na 30 kilometara od turske granice, do iračke granice.

Erdogan je rekao i da je "109 terorista" ubijeno od početka ofanzive juče, a da su drugi ranjeni ili su se predali.

On se takođe obrušio na Saudijsku Arabiju i Egipat, glavne regionalne rivale Turske, zbog kritkovanja ofanzive u Siriji.

"Neka se Saudijska Arabija prvo pogleda u ogledalo. Desetine hiljada ljudi poginule su u Jemenu", zbog saudijske ofanzive u toj zemlji protiv Huti pobunjenika koja traje od 2015.

Egipatskom predsedniku Abdelu Fatahu al Sisiju Erdogan je poručio da ćuti jer je "ubica demokratije" u svojoj zemlji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR