Putovanje

Šest pivskih festivala možda luđih od Oktoberfesta

Šest pivskih festivala možda luđih od Oktoberfesta
Foto: N.N. | Šest pivskih festivala možda luđih od Oktoberfesta

Iako je onaj u Minhenu i te kako najpoznatiji, i na sam spomen Oktoberfesta sjetite se najprije bavarske prijestonice, tradiciju ispijanja enormnih količina piva rado su prigrlili i neki drugi gradovi naše planete.

Tako Oktoberfest postoji u Australiji, pa čak i u Africi. Stoga ćemo vas nakratko provesti kroz gradove u kojima je moguće uživati u pivu i kobasicama slavnog festival, a da niste u Njemačkoj.

Blumenau, Brazil

Da vam neko kaže kako postoji Oktoberfest u Brazilu, vjerovatno biste se grohotom nasmijali i pomislili da je čovjek lažljivac. Ali u Južnoj Americi, pa tako i u Brazilu, živi veliki broj Nijemaca, a Blumenau su osnovali njemački imigranti još davne 1850. godine. Njemačka kultura ovdje se osjeti, a i te kako je vidljiva u arhitekturi, ali i ovakvim stvarima. Ove godine održava se 36. Oktoberfest, a posjetioci čekaju koncerti, rijeke piva i sve ostalo što ide uz ovaj festival. Održava se od 9. do 27. oktobra, pa ako slučajno naletite, nemojte se iznenaditi.

Hong Kong

Najveći azijski Oktoberfest u najmanju ruku nosi bizarno ime jer se zove Marco Polo German Bierfest, a održava se na parkingu hotela "Marco Polo". Vjerovatno bi se i sam Marco čudio nazivu te se pitao kakve veze ime s Njemačkom, pivom i kobasicama, ali od 17. do 27. oktobra ovdje pivo teče u potocima, a svaku veče za zabavu je zadužen njemački bend "Die Notenhobler". Posebno se isplati doći između 18 i 19 sati kad traje happy hour, pa za cijenu jednog piva dobijete dva.

Vindhuk, Namibija

Vjerovatno je većini poznato da je Alžir bio francuska, a Indija engleska kolonija. Isto tako, Namibija je jednom davno bila njemačka kolonija, a mada je danas njemačke kulture ostalo tek u tragovima, Oktoberfest se ovdje zadržao. Iako i u Namibiji nose popularne "lederhosen", one izgledaju drukčije od klasičnih, te na sebi imaju uzorke zebre ili leoparda. Naravno, neki su i dalje vjerni originalu, ali šta god obukli, čeka vas guštanje u namibijskim pivima, a ta tradicija ovdje traje već šezdesetak godina.

Brizbejn, Australija

Relativno novi na Oktoberfest sceni, Australijanci se i te kako trude da za njihov Oktoberfest sazna cijeli svijet. Oni su na festival dodali razna takmičenja, pa se tako redovno bira najjači čovjek, pobjednik u jedenju krofni, takmičenje "obuci se kao Nijemac", ali i izbor za najljepšu bradu festivala. Naravno, prije svega ovdje se uživa u hektolitrima piva Tucher, koje je i sponzor festivala, a sve je to začinjeno muzikom uživo do kasnih noćnih sati.

Tokio, Japan

Japanci su, kao i uvijek - totalno drukčiji od drugih. Za jedan od najvećih gradova na svijetu, jedan Oktoberfest je malo, pa oni slave - dva. Prvi se održava u aprilu, a drugi u avgustu, pa je tako riječ o dva najranija svjetska Oktoberfesta. Odvijaju se na ostrvu Odaiba u tokijskom zalivu, a u ponudi su ogromne količine bavarskog, ali i japanskog piva. Atmosfera je ovdje malo nerealna jer Japanci ne bi bili Japanci da ne naprave totalni miks svega, pa tako u pozadini dok se pleše polka, posjetioci jedu suši, picu i ostalu hranu koja nema veze s Njemačkom. Srećom, ne fali kobasica i koljenica, pa se ipak može osjetiti i tradicionalna bavarska atmosfera.

Frankenmut, SAD

Mali grad smješten u američkoj saveznoj državi Mičigen ima tek 5.247 stanovnika, ali je ovdje proslava Oktoberfesta i te kako posebna. Naime, prvi je 1996. godine dobio blagoslov originalnog Oktoberfesta iz Minhena, te je priznat kao "originalni Oktoberfest na drugom kontinentu". Uostalom, upravo je ovdje prvi put i uvezeno pivo Hofbrauhaus, pa je 1997. velika njemačka pivara bila i službeni sponzor festivala. Za vrijeme trajanja broj posjetilaca daleko nadmaši broj stanovnika, tako da je i te kakav izazov pronaći smještaj. Ali jednom kad se smjestite, pivo, šnicle i veliki drveni pod na kojem se pleše do jutarnjih sati neće vas razočarati.

(Punkufer.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije