BiH

Komšić se sastao sa Belenom: Austrija najveći investitor u BiH

Komšić se sastao sa Belenom: Austrija najveći investitor u BiH
Foto: Predsjeništvo BiH | Komšić se sastao sa Belenom: Austrija najveći investitor u BiH

SARAJEVO/BEČ - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se danas u Beču sa predsjednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom.

Komšić je u Beču dočekan uz vojne počasti, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Tokom dužeg i otvorenog razgovora Komšić i Belen su razmijenili mišljenja o političkim i društvenim procesima u Evropi i regionu.

Oni su bilateralnu saradnju Austrije i Bosne i Hercegovine ocijenili kao odličnu, te izrazili zadovoljstvo ukupnim odnosima dvije države.

Konstatovano je da je Austrija najveći investitor u BiH, te je navedeno da u Austriji živi i privređuje oko 200 hiljada državljana BiH. Istaknuto je da BiH u ekonomskim odnosima sa  Austrijom bilježi suficit. S druge strane, izražena su očekivanja o daljnim ulaganjima u BiH, a naročito u oblast drvne industrije.

Obostrano su naglašene izuzetne prijateljske, kulturološke, istorijske i obrazovne veze između dvije države.

Tokom sastanka predsjednik Republike Austrije zahvalio je predsjedavajućem Predsjedništva BiH na podršci BiH njegovoj inicijativi u oblasti klimatskih promjena.

Belen je rekao da Austrija podržava ulazak čitavog regiona  jugoistočne Evrope u Evropsku uniju, interesujući se za odnose u regionu i za dinamiku procesa formiranja nove vlasti u Bosni i Hercegovini.

Upoznavajući predsjednika Republike Austrije sa političkim prilikama u Bosni i Hercegovini, Komšić je upozorio da su razlozi neformiranja vlasti dublje političke prirode, ističući da pojedini politički akteri ne poštuju zakone i odluke institucija BiH u pogledu evroatlantskih integracija, iako su donesene i potpisane upravo od strane istih političkih faktora. Naveo je da je za BiH nemoguće de se vraća nazad, naročito u oblasti NATO integracija jer je to protivzakonito i predstavlja politički problem. Komšić je istakao kako ne vidi razlog zbog kojeg bi se prekidao put Bosne i Hercegovine u NATO.

Komšić naglasio je da se vojna neutralnost Austrije, koja se u političkom diskursu u BiH zloupotrebljava kao navodni argument protiv NATO integracija BiH, ne može dovoditi u vezu sa političkim intencijama protivnika NATO integracija u BiH, jer se radi o potpuno različitom shvatanju neutralnosti.

Komšić je dodao da NATO za BiH znači bezbjednost i stabilnost koju posjeduje Austrija, čime bi strah od sukoba, kroz provođenje reformi, bio zauvijek otklonjen.

Komšić je rekao da potpisuje svaku riječ iz Mišljenja Evropske komisije, odnosno preporuke i mjere koje je potrebno preduzeti kako bi se Bosna i Hercegovina približila EU kroz ispunjavanje evropskih standarda i odbacivanje antievropskih koncepata, jer u Mišljenju EK nema koketiranja sa etničkim konceptima.

Belen je sa zadovoljstvom je prihvatio Komšićev poziv za zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Predsjedništva BiH:

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije