Najnovije vesti
Vesti Politika
"FENOMENALAN PISAC. IPAK..." Peter Handke je dobio Nobela i Tviter je EKSPLODIRAO, a sve zbog Slobodana Miloševića

"FENOMENALAN PISAC. IPAK..." Peter Handke je dobio Nobela i Tviter je EKSPLODIRAO, a sve zbog Slobodana Miloševića

Austrijski pisac Peter Handke ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Gotovo istog trenutka kada je i ozvaničena vest o tome, društvene mreže su se usijale od komentara, a glavna kritika koja se odnosi na njegov "lik i delo" odnosi se na to što je podržavao nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

Peter Handke Foto: Promo
Peter Handke

Tviter je eksplodirao, a njegovi korisnici su upravo ukazivali na tu vezu, tim pre što je govorio o tome da Milošević "uop­šte ni­je bio na­ci­o­na­li­sta", kao i da je "že­leo je da sa­ču­va Ju­go­sla­vi­ju".

Pročitajte još

U Srbiji je bio i na njegovoj sahrani, a posetio ga je i nekoliko puta u Haškom tribunalu.

- Peter Handke je fenomenalan pisac i zaslužuje Nobelovu nagradu. Ipak, njegova podrška Slobodanu Miloševiću, jednom od najgorih evropskih ratnih zločinaca, uvek će biti mrlja na njegovom delu - naveo je jedan Handkeov sunarodnik.

Ovakav izbor prokomentarisao je i i Tobi Vogel iz Berlinskog saveta za politiku demokratizacije, koji je Handkea opisao kao osobu koja poriče genocid.

- Handke je 2006. prisustvovao sahrani bivšeg srpskog lidera i navodnog ratnog zločinca Slobodana Miloševića, figure koju je dugo hvalio iako je bio optužen za genocid. Pisac je, jednom, poricao srpski masakr u Srebrenici - naveo je irski pesnik Kris Murej.

Jedan novinar iz Sarajeva pojasnio je da je Handkeu, upravo zbog toga što je negirao genocid i bio Miloševićev simpatizer oduzeta jedna nagrada, kao i da su iz istih razloga PEN Norveška i drugi zahtevali su da se povuče i njegova Ibsenova nagrada za 2014. godinu.

Oglasili su se i Albanci, od novinara do političara.

- Onaj ko "pokriva" Nobelovu nagradu za književnost Petera Handkea, i ne pominje činjenicu da je otišao na sahranu Slobodana Miloševića, nakon što je od njega zatraženo da svedoči na suđenju za bivšu Jugoslaviju, uvreda je za novinarstvo - napisala je novinarka Una Hajdari.

Sličan komentar dao je i bivši ministar spoljnih poslova Kosova, koji je upitao Nobelov komitet da li je u Handkeov opus uključio i govor koji je održao na Miloševićevoj sahrani, koga je naznao "negatorom genocida".

"Skandalozno" - ovako je Selimijeva koleginica i ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku prokomentarisala izbor-

- Nema tu ništa nobelovskog. Ovo je bezobrazna i sramotna odluka - napisala je ona na Tviteru.

Handkea je politički analitičar Jasmin Mujanović nazvao "ozloglašeni istorijski revizionista", uz opasku da je Nobelov komitet sigurno to znao, ali da ih nije bilo briga.

Pored toga što je imao lepe reči za Slobodana Miloševića, Handke se svojevremeno sastajao i sa bivšim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji mu se jednom prilikom zahvalio na zalaganju "da se Srbi na što verodostojniji način prikažu publici u svetu".

Na konstataciju da ga zbog njegovih stavova u Srbiji doživljavaju kao prijatelja, a da je u nekim društvima postao "persona non grata", Handke je govorio da je tako rođen - "kao persona non grata".

- Možda je to dobro, mada mi se baš i ne sviđa... Ipak, mislim da u stvari nisam persona non grata. Ima mnogo ljudi, pojedinaca, čak i na Zapadu, postoje oni koji koji su nastavili da čitaju moje knjige. Znam da čitaju, dobijam i mnogo pisama od čitalaca. Najveći podstrek su mi u stvari čitaoci i verujem da će nastaviti da čitaju, ne samo moje knjige, nego uopšte da čitaju - kazao je on za RTS.

Pre dve godine Peter Handke boravio je i u Novom Sadu, kada mu je uručena nagrada "Milovan Vidaković". Tada je rekao da se ni danas ne kaje zbog stavova o Srbiji devedesetih.

- Ja sam hteo da napišem ono što sam video i osećao tada. Nemam ni kajanje, niti korist od svega toga - rekao je tada on.

U Srbiji je dobio i Disovu nagradu, kao i nagradu "Momo Kapor", izabran je za inostranog člana SANU... Osim toga, dobitnik je i velikog broja međunarodnih književnih nagrada, a danas je u svoju "kolekciju" upisao i onu najprestižniju - Nobela.