Grad nema para za nastavak izgradnje: Još jedan aerodrom treba da se pripoji Aerodromima Srbije

Javno preduzeće "Aerodrom Rosulje" do kraja godine bi trebalo da se pripoji "Aerodromima Srbije".

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 10.10.2019.

15:21

Grad nema para za nastavak izgradnje: Još jedan aerodrom treba da se pripoji Aerodromima Srbije
Foto: Depositphotos, Krasnevsky

U Gradskoj upravi Kruševac očekuju da će tako biti omogućen nastavak izgradnje lokalnog aerodroma, za šta nije bilo dovoljno sredstava u lokalnom budžetu.

Odbornici Skupštine grada su na poslednjem zasedanju doneli Odluku o prenosu osnivačkih i vlasničkih prava nad "Aerodromom Rosulje" na Republiku, čime će to preduzeće postati deo "Aerodroma Srbije", a to je urađeno, kako je navedeno u obrazloženju, "jer grad nema dovoljno sredstava za nastavak izgradnje tog aerodroma".

"Reč je o projektu u izgradnji, odnosno za "Aerodrom Rosulje" imamo urađen projekat, potrebnu dozvolu, grad je krenuo sa izgradnjom, ali s obzirom na to da je reč o velikoj, kapitalnoj investiciji, odlučeno je da se obratimo za pomoć Republici", kazala je agenciji Beta direktorka tog aerodroma Dragana Pavlović.

Ona je objasnila da je preporuka resornog Ministarstva saobraćaja, infrastrukture i građevinarstva bila da se pokrene postupak pripajanja preduzeću "Aerodromi Srbije", u okviru koga već rade aerodromi u Nišu i Kraljevu, a očekuje da bi taj postupak mogao biti okončan do kraja godine.

Javno preduzeće "Aerodrom Rosulje", prema podacima Gradske uprave, pod nadležnošću lokalne samouprave postoji od 1995. godine, projekat izgradnje aerodroma Rosulje, na lokaciji nedaleko od Kruševca, pokrenut je 2007. godine, u međuvremenu je otkupljeno 40 hektara zemljišta, a iz lokalnog budžeta je 2017. godine izdvojeno 100 miliona dinara za radove na poletno-sletnoj stazi.

Ukupna vrednost projekta, koji uz to obuhvata i izgradnju poligona za vežbanje, obezbeđivanje infrastrukture, izradu svetlosne signalizacije te izgradnju hangara i saobraćajnice sa parking prostorom, je 250 miliona dinara.

Grad, nakon pomenutih budžetskih izdvajanja, osim manjih radova, nije ulagao u nastavak izgradnje, već se obratio resornom Ministarstvu za pomoć.

Podaci iz Izveštaja o radu javnih preduzeća u prva dva kvartala ove godine pokazuju da je "Aerodrom Rosulje" u prvoj polovini godine od osnivača, grada Kruševca, na ime subvencija dobio 2,034 miliona dinara, dok su rashodi preduzeća iznosili 1,52 miliona dinara, a najveći deo, 1,17 miliona dinara utrošen je za plate i ostale lične rashode.

To preduzeće ima dva radnika, direktora i zamenika, te jedno lice na povremenim i privremenim poslovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: