Najnovije vesti
Vesti Svet
Ko je ubica iz sinagoge? Ekstremni desničar pre napada napisao JEZIV MANIFEST, kameru zakačio na kacigu i krenuo u krvavi pir

Ko je ubica iz sinagoge? Ekstremni desničar pre napada napisao JEZIV MANIFEST, kameru zakačio na kacigu i krenuo u krvavi pir

Muškarac koji je ubio dve osobe i ranio još dve u blizini sinagoge u istočnonemačkom gradu Haleu planirao je "masakr", a namera mu je bila da podstakne i druge da čine isto , saopštio je nemački tužilac.

ubica Hale, Štefan Foto: Privatna arhiva, EPA / Filip Singer / RAS Srbija
ubica Hale, Štefan

- Ono što smo juče doživeli bio je terorizam. Prema našim saznanjima, osumnjičeni Štefan B. nameravao je da izvrši masakr - navodi se u saopštenju Petera Franka, koji je izjavio da je osumnjičeni verovatno sam napravio nekoliko komada oružja, i da je u njegovim kolima nađen eksploziv.

Nakon jučerašnjeg neuspelog napada na sinagogu u nemačkom gradu Haleu na reci Zale, kada je teško naoružani muškarac ipak ubio dve osobe, na internetu se pojavio dokument, za koji Rita Kac, iz američke kompanije za kontrolu ekstremističkih sajtova SITE Intelligence Group, tvrdi da je manifest napadača.

Tekst u PDF-u sadrži fotografije oružja i najavu “živog” snimka zločina.

Počinilac u tekstu kaže da namerava da “ubije što više anti-belaca, naročito Jevreja”. Dokument je sastavljen prvog oktobra i pokazuje koliko je dugo počinilac planirao i spremao napad. Kako izveštava “Špigl”, prema prvim procenama istražitelja, dokument je “autentičan”. Svoje tvrdnje, koje je iznela na Tviteru, Kac zasniva na snimku o preuzimanju odgovornosti, koji je počinilac navodno postavio na društvenim mrežama.

Internet platforma za video-igrice Tvič potvrdila je da je Štefan B. uživo prenosio zločin na njihovom sajtu.

Foto: Karl the Truth / youtube

- Vlasnik naloga strimovao je taj užasni napad 35 minuta na Tvič - navodi se u saopštenju sajta, objavljenom u sredu uveče.

Lajvstrim je navodno pratilo pet osoba, a automatski generisani snimak za 35 minuta videlo je 2.200 osoba, pre nego što je platforma skinula video sa mreže i ugasila nalog teroriste.

Video-snimak odražava ekstremno desničarsku orijentacija Štefana B. U očigledno unapred pripremljenom saopštenju govori o tome da veruje da se holokaust nikada nije dogodio i da je feminizam razlog propasti zapadne civilizacije. Kao i da su Jevreji krivi za sve. Gledaocima se predstavio kao "Anon" (anonimni), što je popularni pseudonim među ekstremnim desničarima na internetu.

Predsednik Centralnog veća Jevreja u Nemačkoj Jozef Šuster u sredu je teško optužio policiju.

- Skandalozno je što policija nije čuvala sinagogu u Haleu za praznik kao što je Jom kipur. Nemar se sada teško osvetio - izjavio je on.

Maks Privorocki, predsednik Jevrejske zajednice u Haleu, takođe je kritikovao policiju u videu na Tviteru. Iako su u više navrata tražili policijsku zaštitu za sinagogu, svaki put su odbijeni.

Štefan B. iz pokrajine Saksonija-Anhalt, koji je navodno od ranije poznat kao desničarski ekstremista, uhapšen je u sredu posle podne. Prema informacijama policije, on je oko podneva pokušao da izvrši oružani napad na sinagogu. Više od 50 ljudi u to vreme je bilo u zgradi, jer su slavili najvažniji jevrejski praznik Jom Kipur.

Pročitajte još

Posle neuspelog napada, 27-godišnji Nemac je ispred sinagoge i u obližnjem turskom restoranu brze hrane ubio dve osobe, a ranio najmanje još dve. B. je sve snimao kamerom, koju je pričvrstio za kacigu i uživo prenosio na internetu, pre nego što je pobegao sa mesta zločina.

Otac Štefana B. je za nemački “Bild” govorio o sinu:

- Nije bio načisto ni sa sobom, ni sa svetom. Uvek su mu drugi bili krivi - rekao je on.

- Stalno su izbijale svađe, moje mišljenje mu je bilo nebitno. Više ne mogu da doprem do njega - izjavio je vidno potreseni otac.