');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

"GAJITE NEZDRAVU AMBICIJU" Žestoke optužbe na račun predsednice Komisije za sukob interesa

Šesta redovna sednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je raspravom o Izveštaju Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

U izveštaju se navodi da je Republička komisija u 2018. uvrdila sukob interesa samo za četiri odbornika u skupštinama opština – Milana Gutovića u Gacku, Miodraga Uljarevića u Bileći, Vojislava Krulja u Ljubinju i Jovu Gojkovića u Pelagićevu. Deset sukoba interesa je prevenirano, odnosno sprečeno.

Predsednica Komisije Obrenka Slijepčević pohvalila se da ova komisija „u kontinuitetu radi uspešno i napreduje“. Za sebe je rekla da je diplomirani pravnik i PR i da ima 26 godina radnog staža. Govoreći o ostalim članovima Komisije rekla da je se radi o „vrlo intelektualno jakim i pouzdanim osobama“.

- Da je novi zakon urađen i da je predat na dalje postupanje Ministarstvu finansija i Ministarstvu pravde, čija je to nadležost, jeste urađen. Ova komisija prikuplja i finansijske izveštaje, ali ih ne može kontrolisati. Ne može vas pitati kako ste kupili stan – rekla je Slijepčevićeva.

Međutim, čim je počela rasprava, Slijepčevićeva se našla na meti žestokih kritika narodnih poslanika. Tako je potpredsednici Narodne skupštine Sonji Karadžić – Jovičević (SDS) najviše zasmetalo što, navodeći inicijale, u izveštajima piše koji poslanici i ministri su dostavili finanijske izveštaje, kakav im je bračni status i koliko imaju dece.

Ona je podsetila da su ti podaci napisani u formularima koji nose oznaku poverljivosti, ali da to ne sprečava Slijepčevićevu da im „prebrojava bračne drugove, decu bračnu i vanbračnu“.

- Gospođo Slijepčević, godinama se ponašate kao da smo vaše mete i gajite nezdravu ambiciju da mi od vas strepimo. Ima mišljenja da se ne treba kačiti sa Obrenkom, istraživala sam i našla da se radi o tome da vas stavljaju na to mesto jer niko neće da radi posao osim vas na taj način. Ne radi se nikako o mentalnom skopu, nego o mentalnom rasklopu koji uživa u tome da kinji izabrane predstavnike vlasti – govorila je Sonja Karadžić – Jovičević.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Slijepčevićevu je opužila da je u više navrata svoj privatni život dovodila u vezu sa onim što radi.

- Navodno je vaš suprug tri puta bio otpušten zbog vas, zvog sukoba interasa. Iz toga treba shvatiti da naši bračni drugovi treba da paze šta rade, šta pišu, jer, zaboga, ako je vaš muž otpušten, šta tek može da bude s našim. Vi ne samo da nemate kočnicu da svoje privatne, bračne stvari iznosite nama, nego uzimate za pravo da trpate svoje prste i nos u naše poslove i naše brakove. Neće moći! To pravo ste oteli za sebe jer su ljudi digli ruke od vas. Pretite nam da strašno možemo da nastradamo od vas ako dobijemo parfem skuplji od 300 KM. Parfem, ako išta valja i nije ispod 300 KM, ali to je neka druga tema. Je li tako predsjednice – rekla je Karadžić – Jovičević, piše Srpskainfo.

Potom je nastavila optužujući Slijepčevićevu da je svrha onog što radi njena lična potreba da poslanike ponižava i da im se obraća kao lopovima.

- A pred očima vam prolaze kriminalci, zelenaši, uterivači dugova, ali nisu izabrani od strane naroda pa ne mogu da dođu u vašu zamku – poručila je potpredsednica.