Najnovije vesti
Vesti Svet
"GDE SU BILI U NORMANDIJI?" Tramp dao izgovor ZA NEVERICU zbog čega je ostavio Kurde na milost i nemilost Turcima

"GDE SU BILI U NORMANDIJI?" Tramp dao izgovor ZA NEVERICU zbog čega je ostavio Kurde na milost i nemilost Turcima

Američki predsednik Donald Tramp je zaprepastio javnost svojim izgovorom zbog čega je dozvolio da Turska napadne Kurde u Siriji. Naime on je rekao da je saznao da se Kurdi nisu borili na strani SAD u Drugom svetskom ratu.

Donald Tramp EPA JIM LO SCALZO Foto: Jim Lo Scalzo / EPA;
Donald Tramp EPA JIM LO SCALZO

- Oni (Kurdi) nam nisu pomogli u Drugom svetskom ratu, nisu nam pomogli u Normandiji, na primer, oni pominju imena različitih bitaka, ali njih nije bilo tamo - rekao je Tramp nakon potpisivanja izvršnih naloga na federalnu uredbu u Beloj kući u sredu, izazvavši nevericu, piše "Gardijan".

Tramp je rekao i da su SAD potrošile "ogroman novac pomažući Kurdima".

- Oni se bore za svoju zemlju. Kad kažete da se bore uz SAD, da. Ali oni se bore za svoju zemlju - rekao je američki predsednik.

Kurdi beže iz napadnutih gradova
Foto: Tanjug/AP
Kurdi beže iz napadnutih gradova

Kurdske snage borile su se zajedno sa američkom protiv Islamske države skoro pet godina, izgubivši pritom oko 11.000 boraca.

Tramp je rekao da je saznao da Kurdi nisu pomogli u Normandiji iz „veoma, veoma moćnog članka“, verovatno misleći na kolumnu konzervativnog pisca Kurta Šlihtera.

- Savezništva su veoma laka. Ali naši saveznici su nas iskoristili - rekao je takođe novinarima Tramp i ponovo kritikovao članice NATO koje ne izdvajaju dva odsto BDP na odbranu.

Pročitajte još

Njegove izjave su mnogi kritikovali, a zbog turskog napada na Kurde u Siriji su negodovali i republikanci.

- Vesti iz Sirije su mučne. Turske trupe koje se pripremaju za napad na Siriju sa severa, ruske snage s juga, borci ISIS koji napadaju Raku. Nemoguće je razumeti zašto Donald Tramp ostavlja američke saveznike da budu pobijeni i omogućava povratak ISIS-a - rekla je Liz Čejni, treći najviše rangirani član Republikanske partije u Predstavničkom domu, preneo je CNN.

Prema poslednjim informacijama, najmanje osam osoba je poginullo u turskim napadima na pogranične gradove u Siriji.

Ako džihadisti pobegnu, otići će u Evropu

Tramp je izjavio da će džihadisti, ukoliko uspeju da pobegnu od kurdskih snaga u Siriji, otići u Evropu.

Tramp je početkom sedmice objavio da povlači američke snage sa sjeveroistoka Sirije, čime je Kurde koji su pomagali SAD u borbi protiv "Islamske države" ostavio bez odbrane od napada Turske.

Turska je juče pokrenula vazdušni i kopneni napad na severoistok Sirije.

Na pitanje da li je zabrinut zbog mogućnosti da bi džihadisti iz "Islamske države" mogli pobeći iz zatvora pod kontrolom Kurda, čime bi postali pretnja, Tramp je odgovorio da će oni "pobeći u Evropi jer žele da se vrate kućama.

Optužbe na Tviteru na račun Trampa zbog Kurda i spelovanja

Objava američkog predsednika Donalda Trampa na Tviteru da su neki od najopasnijih boraca Islamske države, poznati kao "Bitlsi", koji su bili zarobljeni na severu Sirije, premešteni na nepoznatu lokaciju izazvala je niz negativnih reakcija, izmedju ostalog i zbog spelovanja.

Donald Tramp je objavio na svom Tviter nalogu da su takozvani "Bitlsi" premešteni na nepoznatu lokaciju kako bi mogli da ih "drže na oku" dok traje turski vojni upad na to područje, ali su Bitlsi spelovani kao "Beetles" umesto "Beatles", prenosi B92.net.

Pored "lošeg engleskog", hiljade ljudi koji su komentarisali Trampov tvit, zameraju američkom predsedniku i to što povlačenjem američkih trupa sa severa Sirije ponovo oživljava ISIS i što je ostavio Kurde "na cedilu" i "na milost i nemilost Turcima".