Zbirka pesama "Zašto?": Dnevnik u kojem su zapisani snovi, strahovi i nadanja

Promocija zbirke pesama "Zašto?" autora Miloša Simića održaće se u nedelju 13. oktobra sa početkom u 19 časova u kući Đure Jakšića u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 08.10.2019.

10:08

Zbirka pesama
Foto: Promo

Ova zbirka je prvenac autora i pesme prenose autobiografsku priču, dnevnik u kojem su zapisani snovi, strahovi i nadanja pesnika.

Zbirka je pisana od 2013. godine do 2019. Knjiga je podeljena u četiri celine "Klanica snova" - autobiografskog karaktera; "Deci mrtve majkte" - rodoljubiva poezija; "Pisma njoj" - ljubavna poezija; "Kraj" - celina za završetak zbirke, nit koja ima funkciju poente svih pesama. Naslovnu stranu za izdanje radio je umetnik Aleksa Gajić, u okviru biografije nalazi se autoro portret, delo umetnika Sabahudina Muranovića.

Recenziju knjige je uradila književnica Olivera Jovanović. Ona je objavila dve knjige "Mesec u retrovizoru" i "Vreme je ljudsko talas na kamenu". Radi kao profesorkasrpskog jezika u Elektrotehničkoj školi Nikola Tesla u Beogradu.

"Poezija Miloša Simića je formalno jednostavna, pesniku je bitnija poruka koju želi da prenese nego napor da se upusti u veštinu versifikacije. Stiče se utisak da je u strogo kontrolisanoj naizmeničnoj rimi pronašao putanju po kojoj se lako kreće njegova umetnička inspiracija. A možda je tom jednostavnošću koja odiše romantičarskom atmosferom želeo da ostane na kursu tradicionalnijeg poetskog zvuka, opirući se i na taj način modernim tokovima u kojima, uopšte uzev, čamotinja, i pored terora sreće koja se nadima kao vrhunac vrednosne vertikale, truje čovekov vek, navodi književnica Jovanović u recenziji za zbirku pesama "Zašto?"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: