PISMO AMERIČKOG PREDSEDNIKA SPC: Donald Tramp čestitao 800 godina autokefalnosti
Foto: AP / Andrew Harnik

Zahvalan

PISMO AMERIČKOG PREDSEDNIKA SPC: Donald Tramp čestitao 800 godina autokefalnosti

Vesti -

Dobri odnosi Prvi čovek SAD ukazao veliku čast srpskoj crkvi i svim njenim eparhijama i pohvalio napore crkve na usađivanju svetih vrednosti

Američki predsednik Donald Tramp čestitao je jubilej - 800 godina autokefalnosti Srpskoj pravoslavnoj crkvi, saznaje Kurir!

Naš list došao je do pisma koje je prvi čovek SAD povodom ovog istorijskog događaja uputio srpskoj crkvi, odnosno episkopu zapadnoameričkom Maksimu Vasiljeviću i istočnoameričkom Irineju Dobrijeviću.

- Dragi prijatelji, Melanija i ja upućujemo najtoplije pozdrave Srpskoj pravoslavnoj eparhiji u Istočnoj Americi povodom proslave vaše 800. godišnjice. Zahvalni smo za sve godine koje je vaša eparhija služila svom narodu - navodi Tramp u pismu i dodaje:

- Naša nacija ima dugu istoriju crpljenja unutrašnje snage iz vere i pohvaljujem vaše napore za usađivanje svetih vrednosti koje su veoma važne za našu državu. Vaša eparhija je obezbedila mesta utehe i isceljenja, kao i veliku radost, zajedništvo i mir u mnogim zajednicama.

Američki predsednik naglasio je da je eparhija SPC u Americi u središtu najvažnijih trenutaka i prekretnica u životima svih vernika.

- Dok razmišljate o mnogim sećanjima koja ste napravili zajedno, nastavite da uzdižete sve koji se nađu na mestu služenja bogu i zemlji. Želim vam sve najbolje u budućnosti i bog vas blagoslovio - zaključio je Donald Tramp u pismu.

Kako saznajemo od izvora iz SPC, na adrese srpskih episkopa u Americi pismo je stiglo sredinom aprila ove godine, a ovim gestom američki predsednik ukazao je veliku čast Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim njenim eparhijama.

- Episkopima je bilo veoma drago kada su dobili Trampovo pismo. To je zasluga vladike Maksima i vladike Irineja, koji su uspeli da izgrade sjajne odnose sa američkom administracijom i napokon predstavljaju srpsku crkvu u američkom društvu i među američkim narodom onako kako to srpska crkva zaslužuje - kaže naš izvor iz SPC.

Trodnevna proslava OD ŽIČE I PEĆI DO ORDENJA

foto: TANJUG / DIMITRIJE GOLL

Centralna proslava jubileja SPC završena je juče, a počela je 6. oktobra ceremonijom u manastiru Žiča, potom je dan kasnije nastavljena u Pećkoj patrijaršiji i Dečanima. Pre dva dana održana je svečana akademija u Sava centru, gde su Ordenom Svetog Save odlikovani patrijarh srpski Irinej i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok je predsednik RS odlikovan Ordenom Svetog Simeuna Mirotočivog.

(Kurir.rs / Mina Branković / Foto:AP / Andrew Harnik)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track