Вести:

среда, 9. октобар 2019.

Иван Максимовић: Издали веру и државу па накачили ордење за то

среда, 9. октобар 2019. | КМ новине 0

Српска јавност је огорчена одлуком патријарха Иринеја да додели орден Светог Саве Александру Вучићу, Милораду Додику али и - себи! Пре свега јер су сва тројица де-факто издала Косово и Метохију пре него што су се окитила ордењем и на дан обележавања 800 година аутокефалности Српске православне Цркве.

Ко је коме патријарх?


















Пише: Иван Максимовић



Реакције су бројне, разумевања мало. А како би га и било када се оваква одлука коси са истином, стањем на терену али и здравим разумом уопште?

Ово је понајвише изненадило оне који до сада нису желели да виде очигледно стање у СПЦ, а то је приврженост екуменизму кога је својевремено Свети Јустин Ћелијски називао - свејерес!

"Екуменизам је заједничко име за псевдохришћанства, за псевдоцркве Западне Европе. У њему су срцем својим сви европски хуманизми, са папизмом на челу. А сва та псевдохришћанства, све те псевдоцркве нису друго већ јерес до јереси. Њима је заједничко еванђелско име: свејерес".
Из књиге "Православна Црква и екуменизам", ст 123 - 140. Хиландар 1995., видети овде

Оваква одлука није изненадила не мали број верника који је видео безочан пад у свејерес екуменизма патријарха Иринеја а за шта није требало ни мало богословског ни теолошког знања јер је то изјавио и сам патријарх у интервјуу за агенцију Танјуг 29. септембра 2010. године. За себе је тада рекао да је он екумениста и пацифиста и да подржава долазак папе у Србију на обележавање годишњице Миланског едикта која је била у припреми.

"И нека Бог да да га (Сабор) позове и да он дође" рекао је патријарх Иринеј⇗, молећи Бога за помоћ у зацарењу свејереси.

Долазак папе оценио је као "прилику за екуменски сусрет" погледајте и послушајте, а онда упоредите са горе наведеним речима Светог Јустина Ћелијског:



Онај део верника који није затварао очи на почетку али ни током каснијег застрањивања у свејерес екуменизма протеклих десетак година, није изненађен али огорчен јесте.

Јер ордење је додељено свој тројици која су прво издала Косово и Метохију па онда на груди окачила орден Светог Саве и то, када је Вучић у питању, "за очување Косова и Метохије у саставу Србије" иако он то не само да није чинио, нити је икада рекао да то чини, већ ни на овој церемонији није потврдио. Како и би када је управо он најистакнутији политичар у укупној историји Србије који се свим снагама труди управо да Косово и Метохија више не буду у саставу државе Србије? Али, кренимо редом.

Први и најтежи ударац СПЦ, нарочито на Косову и Метохији, била је незаконита и неканонска одлука да из Епархије рашко-призренске буде прогнан епископ Артемије. Без икакве кривице, која није не само утврђена већ није ни дефинисана до данас, ни 10 година након прогона, протеран је стожер одбране српске државе на КиМ и највећа препрека "косовској независности" како су га називали амерички политичари. А управо то је била прва одлука патријарха Иринеја одмах по избору на то место, што су многи протумачили као "враћање дуга" за указану му позицију.

Ондашња америчка амбасадорка у Србији, Мери Ворлик, са којом се патријарх састао фебруара месеца у јеку прогона владике Артемија⇗, када је оцењено да ће "СПЦ после смрти вољеног патријарха кренути модернијим путем".

Након тога је свака одлука црквених власти на Косову и Метохији и сама била неканонска. Тако је одмах постављен нови лажиепископ Теодосије а наредне 2011. године, Видовданске свечаности финасијски је подржала општина у оквиру "републике Косово" коју је представљао градоначелник Бојан Стојановић. Патријарх Иринеј се јавно, пред народом, срео са њим и "благословио" његов рад у тој сепаратистичкој "институцији"! 

Патријарх Иринеј у Грачаници са шиптарским градоначелником, спонзором Видовданских свечаности!

Врло брзо ће Бојан Стојановић постати први Србин који се састао са Рамушем Харадинајем и то - испод фотографије са патријархом српским који му је и дао благослов за даљи рад.


Док су Срби трпели страховите притиске Вучићеве камариле на северу покрајине да не пристану на илегалне сепаратистичке изборе којима се учвршћује албанска а поништава српска надлежност на КиМ, патријарх Иринеј ће позвати Србе на КиМ, испрва увијено а онда сасвим јасно и јавно да "изађу и изабере најбољег међу њима". Ово нису једини али су најсликовитији ирази издаје Косова и Метохије коју је починио Иринеј Гавриловић, намесник на месту патријарха СПЦ, слободно се може рећи - најнесрећнији међу српским патријарсима.

Главни лик у причи, а ко би то и могао да буде него Александар Вучић, прави поприличне проблеме код стављања у контекст издаје Косова и Метохије. Немогуће је набројати ни укратко, најважније уступке и помоћ коју је ружио шиптарским сепаратистима у њиховим настојањима да створе своју државу на КиМ.

И пре него што је дошао на власт, Вучић је још 2012. најавио "болне" потезе за српски народ. Сви су знали да се то односи на Косово и Метохију.

И опет, све што је радио ишло је у корист интереса америчког режима ан челу са Клинтновима које је, као што знамо, у последњем кругу и финансирао парама српског народа кога су тако брутално убијали масакрирали и терорисали од Крајине, преко Босне до Косова и Метохије.



А онда се 2013. укључио у Бриселски дијалог, за који се клео заједно са Томиславом Николићем да ће га поништити док није дошао на власт, а онда је омогућио да Ивица Дачић потпише споразум по коме је постављена граница између, до тада слободног севера КиМ и остатка Србије. 

Затим је уследило растакање српске полиције, Цивилне заштите и других државних служби које су штитиле српски народ, посебно на северу покрајине. Свим припадницима је понуђено да приступе сепаратистичким службама чиме је појачана шиптарска власт, контрола и надлежност. Овако испољена државничка слабост, предаја и очигледан чин издаје КиМ од стране државног врха на челу са Вучићем, подстакао је шиптарске екстремисте да активније покрену таласе насиље над Србима. Од тада почињу учесталији напади на Србе на северу КиМ како од наоружаних албанских јединица тако и од цивила који су у неколико наврата покушали и убиства српских младића и деце али и палили имовину, скрнавили црквене и приватне поседе.⇗

Запаљене просторије Црквеног одбора на Малом Звечану.

Упркос свему, Вучић је уложио војну и полицијску силу, специјалне јединице и Жандармерију да силом натера Србе на КиМ да прихвате сепаратистичку власт, да се интегришу и постану "косовари" а престану да буду Срби.

Антидржавни терор Вучићеве власти је настављен и уследило је укидање општинских органа, Судова чије су судије морале да полажу заклетву тзв "републици Косово" пред ратним злочинцем правоснажно осуђеним за убиство српских припадника МУП-а, Хашимом Тачијем.⇗ И све друге значајне државне институције доживеле су идентичну судбину. Сви ти притисци ни овај пут нису успели да натерају једва 15-так % Срба са КиМ да изађе на сепаратистичке квази-изборе. Па ипак, Вучић је сав озарен и радостан прогласио "победу" скривајући истину да су избори туђе и илегалне државе на КиМ бојкотовани од стране Срба. Такорећи, тог дана је објављено да ће добити орден Светог Саве за своју "борбу за Косово и Метохију". Тако испада да патријарх Иринеј награђује оне који се боре за независност Косова и Метохије.

Чак шта више, ово није једини случај. Управо у време борбе против сепаратистичких институција на северу покрајине, новембра 2013. године, патријарх Иринеј Гавриловић је доделио Орден Светог Саве Свере Јохану Квалеу, Норвежанину који је "у својству приватног лица" лобирао да Хашки трибунал ослободи Рамуша Харадинаја.

У писму које је Квале послао Трибуналу, између осталог, пише:
 Косово је нова држава која покушава да нађе пут ка потпуно развијеној парламентарној демократији, а Алијанса за будућност Косова је једина опозициона партија на Косову која има јасан профил, пре свега захваљујући Харадинају – похвалио га је Јохан Квале који је истакао да о њему има најбоље могуће мишљење јер га лично и дуго познаје.


Чак и да СПЦ то није знала, а што је било мало вероватно, то јест немогуће јер је "Блиц" ту вест са набитнијим наводима из писма, објавио 08. августа 2010. године⇗, остаје чињенца да је Квале обављао функцију "амбасадора Норвешке" у Приштини. Дакле, Квале је био представник државе која је признала независност Косова и Метохије а он носилац и представник управо те одлуке. Додељивањем Ордена Светог Саве⇗, патријарх Иринеј је индиректно али снажно и недвосмислено изразио сагласност и помирљивост са таквим ставом!

Свере Јохан Квале прима Орден Светог Саве од српског патријарха, у присуству узурпатора Теодсија и Саве Јањића.

Разлоге да Квалеу додели овај Орден, нико од представника београдске патријаршије, па ни сам Квале - никада нису изнели у јавност!

Све то као да није било довољно па је Квале у Дечанима добио чак и портрет!

Теодосије са Квалеом у Дечанима и са потретом норвешког лобисте на зиду манастирског конака у позадини, 2013. година.








 
Истовремено је Орден Светог Саве додељен и Александру Вулину и то у тренутку када се жестоко, коришћењем неизмерних медијских лажи али и употребом силе против Срба који нису желели да им се наметне јарам шиптарске власти на Косову и Метохији, чинио до тада најконкретније облике издаје свете српске земље. Ни разлози да се Вулину додели Орден, јавности никада нису саопштени.

Срећни добитници Ордена Светог Саве са Вулином, који ће касније изјавити да не верује у Бога, у средини.








Нажалост, примера издаје Косова и Метохије од стране представника београдске патријаршије, толико је много да ни овде изнето није ни загребало површину.

Што се Милорада Додика тиче, ни он није остао недужан у овој играрији, барем ако се држимо питања Косова и Метохије. По Божићу 2017. године на прославу Дана Републике Српске, Додикова администраја је позвала "Србе" из шиптарских квази - институција, а затим их је Додик у поздравном говору, који је уживо преносила РТРС, ословио као представнике тзв., "Косова" редом уз представнике страних драва! Више о томе овде

Неколико месеци касније, Народни покрет Отаџбина је осудио следеће Додиково калкулисање и трговину Косовом и Метохијом речима: "Не може се градити срећа једног дела српког народа на несрећи другог дела српског народа, а то су Срби са Косова и Метохије, којима се одрађује судбина да треба да живе у независном Косову". У истом саопштењу Срби са КиМ су подсетили и на раније Додикове издаје током борбе за очување КиМ што можете видети овде

Осим што је подржао сву дотадашњу политику Александра Вучића према КиМ, а она је као што знамо очигледно антидржавна и у корист албанских сепаратиста, Додик је пожурио и са подршком идеје о "разграничењу". Ово је било јасно и страним извештачима од којих је цењени руски публициста млађе генерације, Андреј Корибко, који је 2018. записао:

Председник Републике Српске у Босни недавно је изразио своју подршку Вучићевом плану о подели, тзв. „разграничењу“ Косова, али док покушава да одене своје аргументе као прагматизам, Додик је заиста само забринут за промоцију сопствених интереса.

Додик у тренутку признања тзв., "Косова"

Свакако да и ово није једини случај наказне политике према јужној српкој покрајини са чијом се издајом не успорава. Тако да имамо случај да су поводом 800 година аутокефалности Српске православне Цркве, од њеног патријарха награђени они који су свој труд уложили управо у разбијање и предају српских земаља, нарочито косова и Метохије.

А такво јавно спрдање са светињама и њихово унижавање, а за које су кроз историју небројено много Срба дали животе остављајући мајке, сестре, очеве, супруге и децу у сузама и болу због свог своје погибије, мора се реално и директно рећи, води само у пропаст и погибао. Судећи по овоме, уколико се одмах не промени срамни курс државних и црквених власти у Србији а народ све то дозволи, Србија неће моћи да избегне још једну Божију лекцију и призив а то значи ново страдање народа. Са оваквим властима, сасвим сигурно и највеће до сада.

Овај догађај ме је подсетио на разговор од пре десетак година са монахињом у њеним дведесетим годинама, а која у манастиру живи од своје 16-те. Све време је изгледало као да је "одсутна" гледајући у под док су окупљени узбуђено покушавали да јој "објасне" шта се дешава у Цркви. У једном тренутку је подигла поглед према нама, из кога се јасно видело да је много свеснија ситуације него што смо мислили, и рекла: "молите се децо, много се молите" наговештавајући зла времена која ће наступити. А по свему судећи, већ јесу.



#Patrijarh #Irinej #Orden #Svetog #Save #Kosovo #Metohija #Vučić, #Dodik #kmnovine
https://www.gmail.com/imaksmax@gmail.comauthor-picАутор: Иван Максимовић   l     Контакт


Одмах по завшретку студија почиње да ради као новинар, што постаје његово основно занимање, па тако његове фотографије и текстови бивају објављивани у свим водећим српским медијима.

По нападу Шиптара на север КиМ и подизању барикада, поново се самостално активира покривајући оне теме које су медији представљали лажно или их скривали. Постаје једини новинар на Косову и Метохији који отворено критикује државну власт и њену велеиздају почињену Бриселским споразумом.


Рођен је и живи на Косову и Метохији.

КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2019 ::  Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине