Akcija "Knjiga solidarnosti" – građani donirali više od 1.000 knjiga za jedan dan

U tradicionalnoj jednodnevnoj akciji u RTS klubu građani su donirali 1.104 izdanja iz svojih kućnih biblioteka za "Knjigu solidarnosti" RTS-a. Celokupna donacija knjiga, koja će biti dopunjena i sa par stotina novih izdanja RTS Izdavaštva, polovinom narednog meseca pronaći će svoje mesto na policama biblioteke gimnazije u Ivanjici koja obeležava vek od osnivanja.

Odlukom urednika "Knjige solidarnosti" manji deo knjiga otići će u opremanje i biblioteke osnovne škole u Maloj Plani, opština Prokuplje.

Hvala svima koji su se odazvali akciji RTS-a na donaciji!

Povodom početka nove sezone programske akcije "Knjiga solidarnosti" organizovana je sada već tradicionalna razmena knjiga sa građanima koji su želeli da učestvuju u najstarijoj programskoj akciji Javne medijske ustanove.

Vodeći se krilaticom "Imamo dar za darivanje" slušaoci, gledaoci i čitaoci RTS-a koji su doneli na poklon knjige iz svoje biblioteke zauzvrat su dobili jedno izdanje RTS Izdavaštva.

Na ovaj način, svi koji to mogu dali su lični, autentični, doprinos u opremanju dve školske bibilioteke u Srbiji, a RTS je sa svoje strane zahvalio pojedincima na učešću i podršci akcije.

Prikupljena donacija u jednodnevnoj akciji ove godine biće poklon biblioteci gimnazije u Ivanjici koja obeležava vek od osnivanja.

Decenijama slušaoci i gledaoci radija i televizije donatori su akcije "Knjiga solidarnosti" koja za cilj ima opremanje škola i školskih bibiloteka širom naše zemlje. Od osnivanja 6. oktobra 1972. godine "Knjiga solidarnosti" je jedinstvena aktivnost naše medijske kuće koja ima humanitarnu, kulturnu i prosvetiteljsku misiju i stiže svuda tamo gde se govori, čita i piše na srpskom jeziku.

Učešće u programima "Knjiga solidarnosti" za ove četiri decenije uzeli su najuglednija imena iz svih oblasti kulturnog, prosvetnog i umetničkog stvaralaštva.

Zahvaljujući našim slušaocima, gledaocima i čitaocima, sakupljeno je više od tri miliona knjiga, ali i mnogo školskog pribora, tehničkih pomala i sportskih rekvizita, koje su darivali brojni građani, ali i izdavači, institucije, biblioteke, škole i organizacije.

Zahvaljujući svima njima do sada je osnovano (ili dopunjeno) 1.400 varoških, seoskih i školskih biblioteka i otvoreno 37 knjižnica u Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Mađarskoj i Rumuniji.

Obnovljene su i dopunjene biblioteke u srpskim manastirima: Studenica, Mileševa, Đurđevi stupovi, Banjska, Kalenići, Kumanica i Lipanj, a više od 2.000 odabranih naslova stiglo je u Hilandar i njegov metoh Kakovo.

"Knjiga solidarnosti" je nagrađena Zlatnim i Srebrnim dukatom Vukove zadužbine, plaketom "Podvig godine" Večernjih novosti i mnogim drugim priznanjima, čiju krunu predstavlja Vukova nagrada Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво