"Napad u Nemačkoj odraz rastućeg antisemitizma u Evropi"

Izraelski lideri izjavili su da su šokirani i gnevni zbog smrtonosnog napada na sinagogu u nemačkom gradu Haleu.

Izvor: Beta

Sreda, 09.10.2019.

21:33

Foto: EPA-EFE/ Abir Sultan

"Teroristički napad na zajednicu u Haleu, u Nemačkoj, na Jom Kipur, najsvetiji dan za naš narod je još jedan odraz rastućeg antisemitizma u Evropi", saopštio je premijer Izraela Benjamin Netanjahu dok je još uvek trajalo obeležavanje tog dana u Nemačkoj, prenose izraelski mediji.

U saopštenju se dodaje da Netanjahu "šalje izraze saučešća porodicama žrtvama u ime naroda Izraela" i da želi "brz oporavak ranjenima" uz poziv "nemačkim vlastima da nastave da deluju odlučno protiv fenomena antisemitizma".

Predsednik Izraela Ruven Rivlin je takođe osudio "užasna antisemitska ubistva u Nemačkoj počinjena tokom najsvetijeg i najvaženijeg dana u godini za sve Jevreje u svetu".

On je pozvao lidere Nemačke i čitav slobodni svet da se suprotstave antisemitizmu i posledicama.

"Nastavićemo kampanju obrazovanja i sećanja u borbi protiv antisemitizma, koji uvek iznova diže glavu u Evropi i širom sveta, zasnovanu na razumevanju da to nije samo problem Jevreja već preti da nas sve uništi", rekao je Rivlin.

Ministarstvo spoljnih poslova u Jerusalimu je objavilo saopštenje u kojem je izrazilo šok zbog napada, navodeći da nastavlja da "prati razvoj događaja sa zabrinutošću".

I ministar spoljnih poslova Izrael Kac je na Tviteru objavio da je duboko šokiran zbog napada "koji podseća na mračne periode jevrejske istorije", apelujući na Berlin da učini više u borbi protiv mržnje prema Jevrejima.

Mnogobrojni izraelski političari, uključujući vođu opozicije Benija Ganca, su izrazili saučešće porodicama žrtava.

Izraelski mediji su preneli da je nemačka kancelarka Angela Merkel osudila napad i izrazila solidarnost sa svim Jevrejima na sveti dan Jom Kipur.

Ambasada SAD u Berlinu je takođe na Tviteru osudila napad, navodeći da je to napad "na sve nas i da oni koji su ga izveli moraju biti pozvani na odgovornost".

Ambasada je saopštila i da je desetoro Amerikanaca bilo u sinagogi u vreme napada.

Napadači su pokušali da uđu u sinagogu u okrugu Paulus gde su se vernici okupili.

Oni su takođe pucali na ulici i na turski restoran i bacili granatu rekli su očevici, kako prenosi Frans pres.

Pobegli su u automobilu, rekla je policija koja je zatražila od stanovnika da ostanu u svojim domovima.

Nemački minsitar unutrašnjih poslova Horst Zehofer je rekao da su napad izveli simpatizari ekstremnog desničarskog pokreta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: