TURSKA OFANZIVA U SIRIJI: Erdogan razgovarao sa Putinom, žestoka bombardovanja turske avijacije i artiljerije (FOTO + VIDEO)

Tanjug

09. 10. 2019. u 15:25

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je o svojim planovima o ofanzivi na severoistok Sirije sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom

ТУРСКА ОФАНЗИВА У СИРИЈИ: Ердоган разговарао са Путином, жестока бомбардовања турске авијације и артиљерије (ФОТО + ВИДЕО)

AP Photo

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio je da turska vojska pokreće vojnu operaciju na severu Sirije.

Kako je rekao, vojna operacija Turske nosi naziv „Izvor sveta“.

Prema rečima Erdogana, operacija Turske usmerena je isključivo protiv pripadnika Radničke partije Kurdistana, koju Turska smatra terorističkom, kao i protiv organizacije DAEŠ.

„Zajednička operacija turske vojske i Slobodne sirijske armije pokrenuta je protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ na severu Sirije. Naš cilj je uništenje terorističkog koridora koji se uspostavlja na južnim granicama Turske, kao i da doprinesemo uspostavljanju mira u regionu“, napisao je turski predsednik na Tviteru.

TURSKA AVIJACIJA I ARTILjERIJA ŽESTOKO BOMBARDUJU HASAKU

Da je vojna akcija pokrenuta, potvrdila je i sirijska državna televizija saopštivši da su izvedeni prvi vazdušni napadi na mestu Ras Elajn.




Kako prenosi televizija, turska avijacija žestoko bombarduje taj grad u provinciji Hasaka, iako se ne spominje da li ima žrtava.

KURDI: TURSKA BOMBARDUJE CIVILNA PODRUČJA Portparol kurdskih snaga Mustafa Bali rekao je danas da su turski ratni avioni počeli da napadaju "civilna područja" na severu Sirije. On je na Tviteru objavio da su napadi izazvali "odromnu paniku među ljudima u regionu".

Televizija NTV navodi i da je po položajima Kurda izveden napad i iz haubica i aviona F-16, a nakon što ti ciljevi budu eliminisani, kopnene snage će preseći tursko-sirijsku granicu.

ERDOGAN OBAVESTIO PUTINA

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je danas o svojim planovima o ofanzivi na severoistok Sirije sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kako je saopštila kancelarija turskog predsednika, Erdogan je u telefonskom razgovoru rekao Putinu da će planirana vojna akcija Ankare u regionu istočno od reke Eufrat "doprineti miru i stabilnosti" i takođe, "otvoriti put političkom procesu" u Siriji, preneo je AP.

Erdogan je dodao da je Ankara pridavala značaj zaštiti prava i interesa sirijskog naroda i da je Turska "poštovala konstruktivan stav" Rusije po tom pitanju.


ČAVUŠOGLU: TURSKA ĆE OBAVESTITI SVE O OFANZIVI U SIRIJI

Turska će obavestiti sve relevantne države, uključujući i sirijsku vladu o planiranoj ofanzivi na severoistok Sirije, izjavio je danas turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu.

Govoreći na konferenciji za novinare u Alžiru, Čavušoglu je rekao da će operacija biti izvedena u skladu sa međunaronidm zakonom i da će jedina meta ofanzive biti ekstremisti u regionu, preneo je Rojters.

Foto EPA

Turski ministar inostranih poslova je rekao da je truski predsednik Redžep Tajip Erdogan obavestio američkog predsednika Donalda Trampa tokom vikenda da će Ankara pokrenuti ofanzivu nakon što je Vašington zaustavio napore da stvori "sigurnu zonu" u tom regionu.

MOGERINI POZVALA TURSKU DA PREKINE VOJNU AKCIJU

Šefica EU diplomatije, Federika Mogerini, pozvala je danas Tursku da prekine jednostranu vojnu akciju na severoistoku Sirije.

”EU ponavlja svoj stav da je se održivo rešenje sirijskog konflikta ne može postići vojnim putem”, kaže Mogerini u saopštenju objavljenom u Briselu.

Ona ocenjuje da će obnovljena oružana neprijateljstva na severoistoku Sirije dodatno potkopati stabilnost celog regiona, pogoršati patnje civila i izazvati dalja raseljavanja.

U ovakvoj situaciji biće mnogo teže napredovati u političkom procesu koji se vodi pred UN, a u cilju postizanja mira u Siriji, dodala je Mogerini

”Jednostrano delovanje Turske preti i napretku koji je Globalna koalicija, čiji je Turska član, postigla u porazu Islamske Republike.”

Federika Mogerini je navela da je Turska ključni pratner EU, da ima kritično važnu ulogu u sirijskoj krizi, regionu kao i u prihvatanju sirijskih izbeglica.

”Bezbednosna zabrinutost Turske mora se rešavati kroz politička i diplomatska sredstva, ne putem vojnih akcija i u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom”, kazala je Mogerini i u ime EU pozvala sve strane da osiguraju zaštitu civila i nesmetan, bezbedan i održiv pristup humanitarne pomoći na celoj teriroriji Sirije.

Federika Mogerini je još jednom ponovila podršku EU suverenitetu i teritorijalnom integritetu Sirije.

Evropska unija pozvala je ranije danas Tursku da prekine jednostranu vojnu akciju na severu Sirije, odbacujući bilo kakve turske planove o bezbednoj zoni za izbeglice, rekavši da tamo neće pružiti pomoć.

Malo je verovatno da bi takozvana "sigurna zona" na severoistoku Sirije, kako je predvidela Turska, zadovoljila međunarodne kriterijume za povratak izbeglica, navodi se u saopštenju.

EU neće pružati stabilizaciju niti razvojnu pomoć u područjima gde se prava lokalnog stanovništva ignorišu, stoji u saopštenju.








Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Mikiboy

09.10.2019. 15:35

Pa Rusija nije u koaliciji sa Kurdima.Oni su se lizali sa Amerikancima.Eto im sada Amera.Rusija ima svoje saveznike a tu je i Turska.

Lizač

09.10.2019. 17:52

@Mikiboy - "Lizali" sa Amerima? E, moj prijatelju. Oni su gledali da prežive u ratu koji im je nametnut. Nisu oni mnogo mogli da biraju strane. Napadali su ih Islamska država, Turska, jel još trebalo i na Amerikance da pucaju pa da im svi budu neprijatelji? Na tim teritorijama Rusa nije bilo, oni su samo birali najmanje zlo. Jadni ti ljudi, i jadni oni koji veruju Turcima. A kod nas ima jedan što im veruje, a takvi neobavešteni za njega i glasaju.Ko da nismo imali rat u svom dvorištu pa tako komentarišeš

Znalac

09.10.2019. 16:00

sad je jasno zasto je Erdogan kupio S-400. Ima zaledjinu Rusije za dejstva, dok Amerika gleda sa strane i ne moze im nista. Putun ga drzi za j.j. i steze po potrebi

Ivan M.

09.10.2019. 16:08

U pravu je, sve se vise potvrdjuje, monah koji je pre tri decenije prorekao da se Srbi ne nadaju nikakvoj pomoci od Rusije, sve dok Rusija ne postane ponovo carevina pod Romanovima. Danas Kurdi, sutra Srbi, to je Putin i njegovo davanje ordenja Mesicu. Bednik.

PreĆeruješ jer si plaćeni uzbundžija

09.10.2019. 17:01

@Ivan M. - Ne informisan si a komentarišeš... Kurdi su se prvo dogovarali sa Rusima ali su ih ispalili i otišli kaubojima. Zar misliš da će Rusi da ponovo slušaju priče onih kojima se ne veruje?? Sami su izabrali samouništenje pa kako im bude.

Ivan M.

09.10.2019. 17:09

@Ivan M. - Ako sam ja placen, ko je platio svetog starca monaha Gavrila? A napisao sam komentar u besu, jer sam izmedju ostalog, u Moskovskim novinama procitao "opravdanje" od visokog zvanicnika ministarstva koji je ovo odobrenje o ubijanju Kurda opisao kao citiram:"Da ih omeksamo za pregovore sa Asadom". Bednici.

poremećaj

09.10.2019. 17:12

@Ivan M. - Džaba se trudiš da objasniš istinu gluvima. Moj deda mi je pričao da su rusofili i staljinisti išli pred streljački vod pevajući ode Staljinu. Kakvo srpstvo kakvi bakrači njih interesuje samo njihov afekt a to je navijanje za Ruse. To su ostrašćeni ljudi,nezreli, sebični i ne vole baš Srbiju i srpstvo.

Komentator

09.10.2019. 17:17

@Ivan M. - Ajd ne lupetaj , zna Putin sta radi, samo je on uspeo da na miran nacin istera amerikance iz neke drzave a turci, kurdi, sirijci... sve je to boranija koja na pojavu jednog ruskog dzipa prekida sve akcije i zove ruski stab da pita sta dalje da rade.

Dragan

09.10.2019. 17:10

Samo neka udje turska pešadija na teritoriju koju kontrolišu Kurdi. Proći će kao bosi po trnju. Dobro je pozmato da su Kurdi odlični ratnici. Treba izbegavati posete Istanbulu jer se Kurdi neće ustručavati da izvode terorističke akte u Turskoj kao vid represalije za brutalne i ničim izazvane napade na kurdsku teritorijj u Siriji.

NA TO

09.10.2019. 17:40

Zašto je to sada američka izdaja? Amerima je bilo bitno samo da se ID uništi i nemaju šta tamo da rade. Šta trebaju Amerikanci da ih čuvaju ko bejbisiteri? Kurdi hoće svoju državu koju nikada nisu imali i šta sada puitam ja vas pa šta im je Amerika trebala dati u Siriji samo tako ili ŠTA?

Aco

10.10.2019. 05:30

@NA TO - NA TOPa ID je americki proizvod.Rusi su im polomili zube i ameri nemaju vise koga da gine za njih zato se i povlace.

Pa Vidi Ovako

09.10.2019. 18:21

Ovako bi trebalo na blic izbombardovati i Bondstil. Nalazi se na okupiranoj teritoriji Srbije, a nema dece niti porodica, samo vojska, CIA i narkodileri koji rade za njih.

Strelok

09.10.2019. 20:16

@Pa Vidi Ovako - Не знам колико сте у току, али Бондстил је највећа америчка база у Европи...

Bangar

16.10.2019. 11:05

@Pa Vidi Ovako - Bio sam u dve daleko vece americke baze od Bondstila u Nemackoj.

Dobrica Dobrić

09.10.2019. 19:02

Braća Turci su u pravu veliki brat Putin im daje podršku kao i nama '99 pa će biti posle udrite ih uz naš blagoslov sve su to igrarije velikih sila a mi se trsimo kao nešto poklopimo se ušima i ćutimo ostanimo neutralni najpametnije i ne mnogo guranja nosa i kojekavih izjava podrške bilo kome

РОБИА

13.10.2019. 12:20

Све ие то жалосно, врло жалосно и бедно ! Савест великих ие врло ниска. Што вечи то савест маньа .....