Svet

0

Netanjahu: Napad u Nemačkoj odraz rastućeg antisemitizma u Evropi

Autor: JU

Izvor: Beta

Netanjahu: Napad u Nemačkoj odraz rastućeg antisemitizma u Evropi

Izvor: Foto: Beta, AP

"Teroristički napad na zajednicu u Haleu, u Nemačkoj, na Jom Kipur, najsvetiji dan za naš narod je još jedan odraz rastućeg antisemitizma u Evropi", saopštio je premijer Izraela Benjamin Netanjahu dok je još uvek trajalo obeležavanje tog dana u Nemačkoj, prenose izraelski mediji.

U saopštenju se dodaje da Netanjahu "šalje izraze saučešća porodicama žrtvama u ime naroda Izraela" i da želi "brz oporavak ranjenima" uz poziv "nemačkim vlastima da nastave da deluju odlučno protiv fenomena antisemitizma".

Predsednik Izraela Ruven Rivlin je takođe osudio "užasna antisemitska ubistva u Nemačkoj počinjena tokom najsvetijeg i najvaženijeg dana u godini za sve Jevreje u svetu".

On je pozvao lidere Nemačke i čitav slobodni svet da se suprotstave antisemitizmu i posledicama.

"Nastavićemo kampanju obrazovanja i sećanja u borbi protiv antisemitizma, koji uvek iznova diže glavu u Evropi i širom sveta, zasnovanu na razumevanju da to nije samo problem Jevreja već preti da nas sve uništi", rekao je Rivlin.

Ministarstvo spoljnih poslova u Jerusalimu je objavilo saopštenje u kojem je izrazilo šok zbog napada, navodeći da nastavlja da "prati razvoj događaja sa zabrinutošću".

I ministar spoljnih poslova Izrael Kac je na Tviteru objavio da je duboko šokiran zbog napada "koji podseća na mračne periode jevrejske istorije", apelujući na Berlin da učini više u borbi protiv mržnje prema Jevrejima.

Mnogobrojni izraelski političari, uključujući vođu opozicije Benija Ganca, su izrazili saučešće porodicama žrtava.

Izraelski mediji su preneli da je nemačka kancelarka Angela Merkel osudila napad i izrazila solidarnost sa svim Jevrejima na sveti dan Jom Kipur.

Ambasada SAD u Berlinu je takođe na Tviteru osudila napad, navodeći da je to napad "na sve nas i da ; oni koji su ga izveli moraju biti pozvani na odgovornost".

Ambasada je saopštila i da je desetoro Amerikanaca bilo u sinagogi u vreme napada.

Napadači su pokušali da uđu u sinagogu u okrugu Paulus gde su se vernici okupili.

Oni su takođe pucali na ulici i na turski restoran i bacili granatu rekli su očevici, kako prenosi Frans pres. ;

Pobegli su u automobilu, rekla je policija koja je zatražila od stanovnika da ostanu u svojim domovima. Nemački minsitar unutrašnjih poslova Horst Zehofer je rekao da su napad izveli simpatizari ekstremnog desničarskog pokreta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR