Lakše i brže do posla za 500 mladih romske nacionalnosti 1Foto: ascommunication.rs

Više od 500 mladih romske nacionalnosti dobiće mentorsku podršku i pomoć u obrazovanju i za zapošljavanje, zahvaljujući projektu Predstavništva Fonda za obrazovanje Roma u Srbiji i uz podršku programa Nemačke finansijske saradnje.

U protekle tri godine ovakav vid podrške dobilo je više od 2.500 mladih iz gotovo 150 opština u Srbiji. Ovaj program se sprovodi u ime nemačke vlade, podsetila je juče Sanela Bahtijarević, saradnica za program readmisije u Predstavništvu Fonda.

– Aktivnosti projekta su sadržane u tri komponente. U okviru prve pružamo mentorsku podršku srednjoškolcima romske nacionalnosti, u okviru druge podršku pri zapošljavanju, dok je treća posvećena obrazovnoj reintegraciji povratnika. Pri svemu tome će 200 profesora srednjih škola biti obučeno za mentorski rad, istakla je Bahtijarević.

Saradnica za program zapošljavanja Fatima Kamberović je najavila i nove aktivnosti Fonda.

– Da bismo ubrzali zapošljavanje mladih Roma i Romkinja, neophodno je jačanje njihovih kapaciteta i povećanje konkurentnosti. Mobilišemo sve više novih korisnika, i planiramo da u narednom periodu podržimo više od 500 mladih, napomenula je Kamberović. Kako to u praksi izgleda, pokazuju iskustva Dragoljuba Barčića i Marije Banović Bogosavljević. Nakon završenog Pravnog fakulteta u Nišu, Mariji je bilo neophodno da stažira u advokatskoj kancelariji.

– U Predstavništvu Fonda su me savetovali i omogućili mi plaćeno stažiranje, ali i pripremnu nastavu za polaganje pravosudnog ispita. Dosadašnjim iskustvom koje sam stekla kao stažistkinja sam veoma zadovoljna, a takođe i mentorkom, od koje mogu mnogo da naučim.

Korisne radionice

Dragoljub Barčić (25) iz Niša je živeo u Nemačkoj, ali se vratio u svoj rodni grad, a posao mu je bio neophodan: „Čuo sam da se dosta mladih iz komšiluka zaposlilo uz pomoć Fonda. Na njihovoj radionici su nas pripremali i za razgovore za posao, a tamo sam napisao i svoj prvi CV. Razgovor za posao je bio uspešan, jer su me iz jedne kompanije ubrzo pozvali. Potpisao sam ugovor o radu i sada već samostalno obavljam sva zaduženja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari