Vlada Ekvadora se sklonila iz Kita 1Photo:Pixabay/David Aguirre

Maskiranih lica i sa štapovima u rukama hiljade demonstranata okupiralo je glavni grad Ekvadora Kito, zbog čega je predsednik Lenjin Moreno privremeno premestio svoju administraciju. Demonstranti su pružali su otpor snagama bezbednosti koje su odgovorile bacanjem suzavca.

Dan ranije, grupa demonstranata provalila je u prostorije Narodne skupštine koja je bila prazna u tom trenutku uprkos jakim merama obezbeđenja, nakon čega ih je policija rasterala suzavcima. Ekvador je paralisan već nedelju dana – javni prevoz ne radi, dok su putevi blokirani.

Prošlonedeljna odluka predsednika Morena da prekine subvencije koje su izazvale visoki porasta cena goriva, bila je okidač za masovnu blokadu i proteste.

Demonstranti su zaposeli neke naftne instalacije, a državna kompanija Petroekvador je upozorila da bi gubici u proizvodnji – ukoliko se protesti nastave – mogli dostići 165.000 barela dnevno, što je gotovo trećina ukupne proizvodnje. Demonstranti su u ponedeljak zapalili oklopno policijsko vozilo u kojem nije bilo snaga reda. Agencije prenose da su razbijani izlozi prodavnica, te da su nosili hranu i proizvode sa rafova. Tada je došlo do sukoba sa snagama bezbednosti koje su ispalile suzavac u pokušaju da spreče, kako su kazali, dalje pljačkanje.

Zbog situacije u zemlji, uveden je policijski čas oko glavnih naftnih instalacija i vladinih zgrada, kao i ključnih infrastruktura poput aerodroma i naftnih rafinerija. Predsednik kategorički odbija da povuče odluku o ukidanju subvencija zbog velikog javnog duga, tvrdeći da mu pripremaju puč.

Ukidanje subvencija deo je finansijskog plana od 4,2 milijarde dolara postignutog sa Međunarodnim monetarnim fondom, za koji predsednik kaže da će pomoći siromašnim građanima. Moreno je pozvao na dijalog radi razrešenja krize kazavši da njegov bivši saveznik i prethodni predsednik Rafael Korea pokušava da destabilizuje Ekvador uz pomoć venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura. Ekvador je među nekoliko desetina zemalja koje pozivaju na svrgavanje Madura, koji je u utorak odbacio Morenove navode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari