');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

GRENELOV PRVI POTEZ NA BALKANU Američki izaslanik pre Beograda posetio Prištinu, sastao se Tačijem i Kurtijem, a evo šta je rekao o SPORAZUMU O KOSOVU

Specijalni predstavnik predsednika SAD Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel danas boravi u Prištini gde je razgovarao sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i liderima stranaka, ali nije davao izjave posle tih susreta, pa su informacije o njegovim porukama, do medija stižžu posredno.

Ričard Grenel Foto: Profimedia
Ričard Grenel

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet objavio na Tviteru da je "specijalni izaslanik Grenel spreman da sarađuje sa Tačijem i ostalim liderima na Kosovu, a svoje viđenje razgovora javnosti su preneli i Tači i lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti".

Iz Tačijevog kabineta je saopššteno da je Grenel "izjavio da se nada da će se delegacije Beograda i Prišštine ubrzo sastati i pronaći rešenje", dok je Tači, kako se navodi, rekao da će "Priština biti konstruktivna" i da će "aktivno učestvovanje SAD-a u pronalaženju konačnog rešenja između Kosova i Srbije biti određujuće".

Samoopredeljenje je saopšštilo da je Kurti Grenelu preneo da su "sadržaj i održivost sporazuma sa Beogradom važniji od vremenskog okvira u kojem će on biti postignut", ali ne i šta je rekao Grenel.

Sastanku nije prisustvovao specijalni izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan Metju Palmer, čije je prisustvo ranije danas najavio ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet, navodi RTK 2.

O dolasku Palmera, međutim, u Prištini danas nije izvestio ni jedan medij, niti je bilo ko od zvaničnika komentarisao njegovo odsustvo.

Zapadni mediji danas su komentarisali činjenicu da je Grenel, posle samo pet dana od imenovanja, već otputovao u posete Prišštini i Beogradu. Dojče vele, uz konstataciju da Senat jošš nije ni potvrdio njegovo imenovanje, pišše:

"I dok se jošš razmišlja o tome kakvo reššenje Amerikanci zapravo zagovaraju, jedno je jasno: veoma im se žuri".

Pročitajte još

Kosnet se oglasio danas na Tviteru povodom sastanka Grenela i Tačija i poručio da je cilj sastanka da se obezbede mir i stabilnost u regionu.

- Specijalni izaslanik Trampa, Ričard Grenel se raduje saradnji s predsednikom Tačijem i drugim kosovskim liderima u cilju postizanju mira, pravde i prosperiteta na Kosovu i u regiji - napisao je Kosnet na Tviteru.

Grenel je na sastanku istakao da bi postizanje sporazuma imalo pozitivnog uticaja na razvoj celog regiona.

Iz Prišštine Grenel putuje u Beograd, gde će se sutra susresti sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.