Momčilo Bakrač pobednik književnog konkursa "Milutin Uskoković" 1Momčilo Bakrač/Foto: Narodna biblioteka Užice

Momčilo Bakrač, pisac iz Vrbasa, pobednik je književnog konkursa „Milutin Uskoković“ koji je, 26. put, raspisala Narodna biblioteka Užice za najbolju neobjavljenu pripovetku na srpskom jeziku u 2018. godini.

Bakraču je uručeno prizanje za pripovetku „Putovanje, kavaliri i pešaci“ i to je drugi put da on pobeđuje na tom konkursu,  jer je istu nagradu dobio pre pet godina.

– Velika je stvar dva puta biti laureat konkursa „Milutin Uskoković“. Ovo je za meneiznenađenje i zaista je prijatno“, rekao je Bakrač nakon uručenja nagrade u Čitalištu Narodne biblioteke i dodao da voli dela Uskokovića, za koga je rekao  da je „paradigma emocije bola“.

Druga nagrada je uručena Jagodi Nikačević iz Beograda za pripovetku „Zimski dnevnici“,  dok je treće mesto pripalo Miru Radojeviću iz Vrbasa za pripovetku „Strah- orah“.

Osim tri prvonagrađene pripovetke, u posebnom broju užičkog časopisa za književnost i kulturu „Međaj“ biće objavljno još sedam pripovedaka: „Izaslanici naših dana“ (Milivoj Anđelković, Beograd), „Pet, šest, devet, dvanaest…“ (Slaviša Obradović, Prijedor), „Izlog“ (Violeta Ivković, Beograd), „Otisak stopala“ (Nikola Petrović, Beograd), „Mali vitraži velikog sveta“ (Goran Labudović Šarlo, Vrbas), „Ratnik i ratar“ (Muharem Bazdulj, Beograd) i „Golgotski marš“ (Vladimir Đorđević, Kragujevac).

Na ovogodišnji konkurs za nagradu, koja neguje sećanje na Milutina Uskokovića (Užice, 1884 – Кuršumlija, 1915) tvorca beogradskog urbanog romana, prostiglo je 130 pripovedaka 94 autora iz Srbije,  Republike Srpske, Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske, Nemačke, Australije i sa Novog Zelanda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari