Sezona groznice Zapadnog Nila prošla bez epidemije

Tanjug

09. 10. 2019. u 17:28

Tokom ove sezone u Srbiji od groznice Zapadnog Nila je obolelo 23 ljudi, a jedna osoba je umrla, što je najmanje obolelih u odnosu na zemlje okruženja

Сезона грознице Западног Нила прошла без епидемије

Foto USDA

Tokom ove sezone u Srbiji od groznice Zapadnog Nila je obolelo 23 ljudi, a jedna osoba je umrla, što je najmanje obolelih u odnosu na zemlje okruženja, kaže epidemiolog Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Konstatujući da je sezona groznice Zapadnog Nila završena, ona je ocenila da je zahvaljujući blagovremenom tretmanu larvi komaraca Srbija imala najmanje obolelih i umrlih u okruženju.

"Ove godine nismo imali epidemiju. Ovako povoljna epidemiološka situacija odraz je preventivnih mera koje smo sproveli na vreme. To se odnosi na larvicidne tretmane, ali i sve mere i aktivnosti usmerene na smanjenje populacije komaraca koje smo tokom čitave sezone sprovodili", rekla je Kisić Tepavčević za Tanjug.

Ona je navela da je u Grčkoj tokom ove sezone od groznice Zapadnog Nila obolelo 215 ljudi, a da je umrlo 30 ljudi. Veliki broj obolelih zabeležen je u Mađarskoj, Rumuniji i u Italiji.

Groznica Zapadnog Nila je virusno obolenje, a virus na ljude prenose zaraženi komarci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije