Greminger: OEBS u novembru šalje misiju da proceni izborne uslove u Srbiji 1Foto: EPA-EFE/ DUMITRU DORU

Generalni sekretar OEBS-a Tomas Greminger izjavio je danas u Beogradu da „postoji mogućnost da se poboljšaju uslovi za predstojeće izbore u Srbiji“ najavljujući da će u novembru doći misija koja će proceniti te uslove.

Greminger je na konferenciji za medije rekao da će misija koja će doći u novembru proceniti kakva misija treba da bude poslata za nadgledanje izbornog procesa, kao i da će njen stav biti poznat u decembru.

On je dodao da ne želi da spekuliše za kakvu će se misiju OEBS opredeliti ali da ako bi morao da odgovori da očekuje „punu misiju“. Nije želeo, kako je rekao, da spekuluše ni o trenutnom stanju izbornih uslova u Srbiji i dodao da nisu ispunjene sve preporuke OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

„Postoji prilika da se poboljšaju uslovi za izbore i nju treba iskoristiti primenom mera za poboljšanje izbornog procesa. Izbornu reformu je moguće sprovesti u narednim nedeljama i mesecima“, rekao je Greminger.

On je kazao da bojkot nije dugotrajno održiva mera, da su demonstracije i drugi oblici vanparlamentarne borbe legitimni u demokratiji, ali da se u jednom trenutku politički procesi moraju vratiti u institucije.

Greminger je ranije danas razgovarao sa predstavnicima vlasti uključujući i predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić i civilnog društva, a sutra treba da razgovara sa opozicijom i s ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari