');
Blic Biznis Vesti

EKSKLUZIVNO Šaranović za "Blic Biznis" povodom otrovne pilule Kraša: "U Hrvatskoj smo uložili dosta i očekujemo fer tretman"

"Samim tim što smo na hrvatsko tržište ušli sa značajnim ulaganjem i pokazujemo puno poverenje u stabilno tržište kapitala i pravni okvir Republike Hrvatske verujemo da ćemo biti tretirani ravnopravno kao i svi drugi investitori”, rekao je u ekskluzivnoj izjavi za "Blic Biznis" Nebojša Šaranović, vlasnik kompanije Kappa Star Limited koja je u poslednjih mesec dana kupila više od 22 odsto akcija hrvatske kompanije Kraš.

kappa star kras KOMBO foto RAS Shutterstock DarioZg, Promo kappastar com Foto: Shutterstock/DarioZg, Promo/kappastar.com / RAS Srbija
kappa star kras KOMBO foto RAS Shutterstock DarioZg, Promo kappastar com

Ova izjava srpskog privrednika, koji je svojim aktivnostima na Zagrebačkoj berzi tokom prethodnih nekoliko nedelja značajno uzbunio investicionu javnost, došla je nakon informacije da bi Uprava Kraša vrlo lako mogla da diskriminiše Šaranovića i onemogući mu da učestvuje u dokapitalizaciji kompanije.

"Poznato nam je da odredba o odobrenom kapitalu nije korišćena prilikom povećanja osnovnog kapitala Kraša u 2018. godini kad je osnovni kapital povećan odlukom Glavne skupštine. Tako ne vidimo zbog čega bi se ista primenjivala u budućnosti”, rekao je Šaranović za "Blic Biznis".

Foto: DarioZg / RAS Srbija

Konstatujući da je pitanje povećanja osnovnog kapitala i izdavanja novih akcija u izvornoj nadležnosti Glavne skupštine, Šaranović je ocenio i da je "nejasno zašto je Upravi Kraša dato tako širokom ovlašćenje, bez ikakvih smernica o ceni akcija, pa čak i sa mogućnošću isključenja prava prvenstva samo nekim akcionarima".

" S tim u vezi očekujem da Kappa star limited ima jednak tretman kao i svi drugi akcionari Kraša", ocenio je Šaranović.

Pročitajte još

Šaranović je za "Blic Biznis" rekao i da "veruje kako ova odredba, odnosno ovlašćenje dato Upravi, neće biti zloupotrebljeno time što bi bilo koje akcionar bio isključen iz prava prvenstva ili time što bi nove akcije bile izdate po neprimereno niskoj ceni".

"Takav eventualni postupak bio bi u direktnoj suprotnosti sa načelom jednakosti akcionara, kao jednim od osnovnih principa akcionarstva. Neodgovornom primenom ovog ovlašćenja nanela bi se značajna šteta ne samo akcionarima kojima je isključeno pravo prvenstva, nego i svim drugim akcionarima, a pre svega samom Krašu. Duboko verujemo da će članovi Uprave profesionalno obavljati svoju funkciju ne stavljajući nijednog akcionara Kraša u diskriminišući položaj, jer bi svako drugačije ponašanje povuklo za sobom materijalnu i krivičnu odgovornost članova Uprave", ocenio je Šaranović.

Pročitajte i kako brokeri sa srpskog tržišta kapitala komentarišu otrovnu pilulu za Šaranovića koju je menadžment hrvatske kompanije učinio toliko neukusnom da bi srpski privrednik teško mogao da je proguta.