Senat univerziteta osudio napade na rektorku i profesore Filozofskog fakulteta 1Senat BU Foto: bg.ac.rs (arhivska fotografija)

Članovi Senata Univerziteta u Beogradu osudili su verbalne napade i vređanja u pojedinim medijima rektorke UB Ivanke Popović i dva profesora Filozofskog fakulteta – Danijela Sinanija i Ognjena Radonjića.

U saopštenju koje je na današnjoj sednici pročitala prorektorka Gordana Ilić Popov, navodi se da pokušaj diskvalifikacije ovih profesora, temeljene na insinuacijama vezanim za njihovo poreklo, Senat smatra nedopustivim i podseća da su takve radnje kažnjive prema propisima koji su na snazi u Srbiji.

U saopštenju je naglašeno da Univerzitet podržava slobodu mišljenja i istraživanja članova zajednice njegovih studenata, istraživača i nastavnika, i podstiče napore u pravcu promovisanja akademske čestitosti i odgovornosti. Univerzitet je apelovao na sve članove društvene zajednice da u javnoj komunikaciji zadrže dostojanstven stav i poštuju vrednosti koje stoje iza načela autonomije univerziteta i pružanja doprinosa opštem dobru Republike Srbije.

Saopštenje je usledilo nakon što je dekan Filozofskog fakulteta Miomir Despotović predložio da se u dnevni red sednice uvrsti dopunska tačka, u kojoj bi se Senat izjasnio o napadima na rektorku i profesore Sinanija i Radonjića. Na to se nadovezao dekan Građevinskog fakulteta Vladan Kuzmanović koji je rekao da to treba da bude prva tačka dnevnog reda, što je prihvaćeno. U diskusiji koja je usledila Despotović je ocenio da su napadi započeli neprimerenim obraćanjem predsednika države rektorki i njegovim govorom o rektorki, Rektoratu i Univerzitetu u Beogradu.

Kako sam ja to razumeo, to je bio jedan akt javnog blamiranja i ponižavanja Univerziteta u Beogradu. I to je bio signal za drugi, treći, pa i četvrti ešalon, da se krene u vrlo organizovan napad. Rečnik kojim se u Skupštini Srbije govori o rektorki je apsolutno neprihvaljiv – ocenio je Despotović, napominjući da je ovo prvi put u istoriji da Vlada i parlament sa omalovažavanjem govore o svom univerzitetu i da sa tih mesta dolaze neprihvatljive poruke, kojima se ljudi targetiraju i gde se prozivaju njihove porodice.

Despotović je rekao da je profesoru Radonjiću na parkingu ispred fakulteta „u dobroj meri oštećen auto zbog onoga što piše i govori“.

– To je poruka nemoj da pričaš, nemoj da talsaš, ćuti. Znajući profesora Radonjića, siguran sam da ga to neće ućutkati. Naprotiv. Ali u celoj priči najteže je prošao profesor Sinani, to je toliko strašno, da ne verujem da se dešava u Srbiji. Da prozivaju čoveka zbog prezimena, da da je on sumnjiv čovek, da je Tačijev izaslanik ovde u Srbiji i na Univerzitetu. To je čovek koji ima porodicu, čija su deca ugrožena i obeležena i koji sada, kad je ulici mora da gleda ko ide iza njega. Reč je o uglednom profesoru i izuzetnom čoveku, koji je dao nemerljiv doprinos da tri stvari na kojima počiva srpski identitet, a to su srpska slava, srpsko kolo i srpske gusle, uđu na listu kulturne baštine UNESKO – podsetio je Despotović.

Nakon predloga da grupa profesora sastavi zajedničko saopštenje o kome bi se izjasnio Senat, rektorka Ivanka Popović je rekla da su takav predlog očekivali i da su već sastavili nacrt saopštenja, koji je nakon glasanja prihvaćen. Despotović je napomenuo da se nije dogovarao sa rektorkom o tome, niti je učestvovao u pisanju predloga saopštenja, što je potvrdila i Ivanka Popović.

Dve javne osude za plagiranje

Odbor za profesionalnu etiku UB izrekao je javnu osudu vanrednog profesora Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Dejana Ilića, zbog utvrđenog neakademskog ponašanja pri izradi doktorske disertacije. Senat je potom doneo odluku o poništavanju njegove doktorske diplome. Javna osuda je izrečena i redovnom profesoru Pravnog fakulteta Aleksandru Jakšiću zbog plagiranja dela knjige „Međunarodno privatno pravo“. Ove odluke Odbora za profesionalnu etiku dužne su da pročitaju sve članice UB na sednicama svojih organa.

 

Prazna mesta

Nakon trećeg upisnog roka na Univerzitetu u Beogradu ostalo je nepopunjeno 617 budžetskih i 1.734 samofinansirajuća mesta, rečeno je na sednici Senata. U trećem upisnom roku upisano je 115 studenata, od toga 40 budžetskih. Prorektor za nastavu Petar Bulat je rekao da se broj prijavljenih i upisanih studenata iz godine u godinu smanjuje, mada je ove zabeležena nešto bolja situacija nego lane.

Senat je doneo odluku o raspisivanju drugog upisnog roka za drugi i treći nivo studija, pa će zainteresovani kandidati moći da se prijave od 15. do 17. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari