Ko je Nenad Rašić - Kurtijev Srbin?

S. J. M.

09. 10. 2019. u 15:15

Favorit za novog prištinskog premijera je našao zamenu u čoveku čija je koalicina lista "Sloboda" osvojila 719 glasova ili 0,09 odsto

Ко је Ненад Рашић - Куртијев Србин?

Foto Tanjug / Nenad Rašić

FAVORIT za novog prištinskog premijera Aljbin Kurti izbacio je u javnost Nenada Rašića kao svog prvog pika za srpskog predstavnika u njegovoj eventualnoj Vladi. Pošto je decidno kazao da neće razgovarati sa "Srpskom listom", koja je na nedeljnim izborima demolirala sve ostale srpske partije na Kosmetu i jedina ima puni legitimitet da predstavlja interese srpskog naroda, Kurti je našao zamenu u čoveku čija je koalicina lista "Sloboda" osvojila 719 glasova ili 0,09 odsto.

Kurti se malo zaigrao, jer prema tamošnjem Ustavu srpski predstavnici u parlamentu moraju da daju saglasnost za izbor ministra iz srpske zajednice, a svih deset poslaničkih mesta osvojila je upravo "Srpska lista".

Međutim, nema sumnje da će lider "Samoopredeljenja", ako bude u prilici da formira Vladu, pokušati da izigra pravila i isforsira Nenada Rašića u ministarsku fotelju.

Rašić se uoči poslednjih vanrednih izbora proslavio spotom u kojem je govorio na albanskom jeziku, o Kosovu se izjašnjavao u kontekstu najmlađe države na svetu, a "Srpsku listu" je nazvao političkim monstrumom.

On je 2014. godine osnovao "Progresivno demokratsku stranku" na KiM, koju je predstavljao kao "partiju umerenih Srba". Pre toga, bio je član Srpske liberalne stranke Slobodana Petrovića.

Rašić je od 2007. do 2014. godine bio ministar za rad i socijalno staranje u Vladi Kosova. Godinu dana posle izbora u junu 2014, na kojima je u parlament ušao kao kandidat svoje novoosnovane partije, priključio se poslaničkom klubu "Srpske liste". U tom periodu kritikovao je albanske političare što ne sprovode Briselski sporazum, dok je nekoliko godina pre toga iznosio stav da je taj sporazum loš po Srbe na Kosovu i da vodi ukidanju institucija Srbije na Kosovu.

Bio je i kandidat na izborima za predsednika opštine Gračanice 2015. godine, a 2017. nije uspeo da dođe do poslaničkog mesta.

Prošle godine je izjavio da Srbi "prosto nemaju drugu državu, niti viši organ vlasti nego što je Beograd".

Zbog poruka iz njegovih prošlonedeljnih spotova, predsednik Nove partije Kosova Dragiša Mirić, kao i Danijela Mirić Arsić i Ljubiša Mirčić napustili su koaliciju "Sloboda".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

Zile

09.10.2019. 16:56

Vazda smo imali ovakvih Srba kroz istoriju. Za malo para i vlasti okrece ledja svom narodu. Prodo vjeru za veceru.

MANY MANY

09.10.2019. 17:12

@Zile - buduci premijer cuva novac kupuje ono što je jeftinije tvorac srpske liste je mislio da ce debelo prodati srbe na kosovu ali kurti vec u startu se vidi da voli svoj narod I ne da da se pare daju u Beograd I to ko zna koliko bi Beograd tražio para ovako ce umesto tih para za Beograd izgraditi desetine škola bolnica vrtica

Oliver

09.10.2019. 16:58

Njemu je dr. Aljbin propisao visoku dozu i potapsao ga malo po glavi i on je zavrteo sa repom. Ako pogledate sliku, mozete da zakljucite da on vishe nikom ne gleda u ochi.

* КОМЕНТАР *

09.10.2019. 17:00

Значи класичан политичар који током година, у зависности са које стране дува политички ветар, веома лако мења своја мишљења и ставове зарад џаболебарошког политиканског живота на грбачи народа!!! Слика и прилика последњих 25 година у Србији!!!

Goran

09.10.2019. 17:31

Interesantno je kako svi provladini mediji unapred znaju šta će uraditi Siptari na Kosovu. A kad se to vrlo često ne desi nikom nista. Ali bljuvotine izrečene ostaju. Sramno je sto ne smete da pišete o istini - ova vlast 7 godina uspešno stvara sliku da Kosovo postoji i funkcioniše kao nezavisna država gde se poštuju ljudska prava manjina jer zahteva da Srbi učestvuju na izborima i budu u organima koji se formiraju na osnovu Ustava Kosova. Taj ustav kaže da je to nezavisna država. Sramota.

Р.Српска

09.10.2019. 17:33

нека се стиди своје персоне окренуо се против свога народа...ужасссс

Dragan Lo

09.10.2019. 17:34

Šta je Srpska lista sa sve patriotom Milanom Radojičićem donela Srbima na Kosovu kao deo prethodne vlade Kosova? Srpska nacinalnost nije u vlasništvu Srpske liste niti je patriotizam definicija iz glave predsednika Srbije.

Bogdam

09.10.2019. 17:59

Za par godina ovaj Rasic ce na obelezavanju pogroma nad Srbima na Kosovu stajati pored Vucica, isto kao dto na obelezavanju Oluje sada stoji Pupavac koji je do pre par godina u Hrvatskoj imao ulogu koju sad na Kosovu ima Rasic.

Prellee

09.10.2019. 18:08

Jedna ogranicena i uskogrudna osoba koja gleda samo svoj interes i ništa drugo. Nikad OVAKVI Srbe ne smiju predstavlajti Srbe. Ukoliko ga Albanci cijene onda neka mu ustupe SVOJE mjesto, ostalo pripada Srbima sa Srpsle liste. Ne može Kurti postavlajti Srbe, jer se mora naučiti da Srbi biraju svoje Srbe. Neka on svojim izabranim Srbima da svoje mjesto, svoju poziciju. Kurti će se naučiti pameti, vrijeme ima svoje metode i način. Toliko o "demokrati" Kurtiju!

Djordje Dorcol

11.10.2019. 13:10

@Prellee - Pravno - ministar ne mora da bude iz redova izabranih. Pa, ni srpska predsednica vlade nije iz skupstine izabrana

Vid

19.10.2019. 23:28

@Dalibor - Dalibore , kako narod kaže "Iz tvojih usta u božije uši" a moglo bi i u uši kako se to kaže nadležnih organa.Ovome pridodati i Radu Trajković,

GALEB BIJELI- ANTE BAN

09.10.2019. 18:17

Potpuno isti princip kao kada je Milošević u Predsjedništvo SFRJ ugurao "poštenog Albanca"- Sejdu B! Ali- to su Srbi zaboravili, kada su koristili nazive- "pošteni Albanci", "pošten Hrvati", itd.!

Zigula37

09.10.2019. 18:18

Nek je ziv i zdrav ali svakom takvom treba bas ovakav clanak .Ime prezime slika i biografija cisto da se zna ko je skim tikve sadio.Jer inace moze sutra da bude ministar i u Srpskom parlamentu .

Marko

09.10.2019. 19:02

Dragi Dragane iz Loznice upravu si kada kada kazes da srpska nacionalnost nije u vlasnistvu Srpske liste ali svi mandati jesu u njenom vlasnistvu tako da nikakav Rasic niti bilo ko drugi van Srpske liste ne moze predstavljati srpski narod na Kosmetu.Verujem da ni tebi samom nije jasno sta si hteo da kazes

Rade Bg

09.10.2019. 21:26

E da je Tita niko ne bi ni stigao da pita ko je Nenad Rasic. Mrak bi ga pojeo vrlo brzo. A ove nase pihtije moze svaka ptica da kljuca.

Djordje Dorcol

11.10.2019. 13:08

@Rade Bg - E, da se ne zaboravi - za vreme Tita je masa Albanaca (iz Albanije) naseljena na Kosovu.