1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Misija EU: pritisak na birače na severu Kosova

9. oktobar 2019.

Izbori su prošli „zapanjujuće dobro“, s izuzetkom severa Kosova gde je vršen pritisak na opoziciju, ocenjuje u razgovoru za DW šefica posmatračke misije Evropske unije na Kosovu Viola fon Kramon-Taubadel.

https://p.dw.com/p/3Qx3Z
Foto: Imago Images/H. Jelinek

Odmah nakon povratka s Kosova u Brisel, poslanica Evropskog parlamenta za nemačku stranku Zeleni i šefica posmatračke misije Evropske unije na upravo održanim prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, Viola fon Kramon-Taubadel, u razgovoru za DW ocenjuje da su izbori prošli „zapanjujuće dobro“ i bez većih incidenata.

Ona pritom posebno ističe činjenicu da su izbori, uzimajući u obzir kratak rok za pripremu, bili veoma dobro organizovani i pripremljeni. „Centralna izborna komisija obavila je veoma dobar posao, na vreme je pripremila materijale, što bi trebalo istaći zbog komplikovanosti procesa na Kosovu koji je još složeniji nego u Nemačkoj“, rekla je Fon Kramon-Taubadel za DW.

Nemačka političarka je pojedine zahteve za naknadnim prebrojavanjem glasova ocenila kao preuranjene. „Prvo treba prebrojati glasove iz dijaspore, pa tek nakon toga razgovarati o eventualnom naknadnom prebrojavanju glasova“, rekla je Fon Kramon-Taubadel.

Pritisak na opoziciju na severu Kosova

Ozbiljniji problemi pojavili su se na severu Kosova s pretežno srpskim stanovništvom. „Tu je vršen velik pritisak na građane da glasuju za jednu stranku, a to je, imajući u vidu potrebu ravnopravnih i transparentnih izbora, veliki problem“, rekla je za DW Fon Kramon-Taubadel.

Ona je objasnila kako su članovi posmatračke misije u razgovoru s kandidatima opozicije saznali za „neverovatan pritisak“ na glasače i članove stranaka. „Ima primera gde su ljudi otpuštani, a to je već stepen pretnje po egzistenciju koji je urodio time da se mnogi nisu usudili da svoj glas daju nekoj drugoj stranci“, kaže Fon Kramon-Taubadel. Ona kaže da je pritisak vršen, ne samo na članove izborne komisije ili osoba koja su se otvoreno stavile na stranu neke opozicione stranke, već i na članove njihovih porodica, posebno ako se radi o osobama zaposlenima u javnom sektoru.

Izbori su prošli „zapanjujuće dobro“, s izuzetkom severa Kosova, ocenjuje šefica posmatračke misije EU
Izbori su prošli „zapanjujuće dobro“, s izuzetkom severa Kosova, ocenjuje šefica posmatračke misije EUFoto: picture-alliance/AP Photo/D. Vojinovic

„Opozicija je konstantno optuživana da je nepatriotska i ne-srpska. To je veoma otežalo njihovu situaciju na izborima“, tvrdi Fon Kramon-Taubadel. Ona spominje i internet-kompaniju MTS (Mobile Telephony of Serbia) koja je na sam dan izbora korisnicima poslala poruku u kojoj se poziva na biranje Srpske liste.

Političarka EU stekla je utisak da se vlasti u Prištini premalo brinu o srpskom stanovništvu na severu Kosova. „Zbog toga što Priština ne čini mnogo, Beograd ima mnogo prostora, te diktira pravila i ton, i to stvar čini komplikovanom“.

Problemi s netransparentnošću

Kao dalji ozbiljni problem proteklih parlamentarnih izbora na Kosovu, Fon Kramon-Taubadel ukazuje na nedostatak transparentnosti finansiranja kampanje. „Problem je u tome što nema mehanizama koji bi stranke prisilili da otvoreno prikažu svoje finansije: odakle dolazi novac, za šta se troši i ko su donatori. Stranke su tek naknadno obavezne da predoče informacije, ali ni to nije dovoljno. Isto tako, nedostaju mehanizmi sankcionisanja u slučaju neispunjavanja te obaveze. To je veliki problem, jer je u kampanju uloženo mnogo novca bez da mi uopšte znamo otkuda je taj novac došao“, kaže poslanica Evropskog parlamenta.

-pročitajte još: Vreme realne politike na Kosovu

Ona dodaje da će u predlozima koje će posmatračka misija dati u svom konačnom izveštaju početkom decembra, jedna od preporuka biti i promena zakona čime bi se obezbedilo da finansiranje kampanje bude transparentnije. „Mi ćemo s novom vladom na Kosovu razgovarati o tom problemu“, zaključila je Viola fon Kramon-Taubadel.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android