Dostupni linkovi

Razvoj litijum-jonskih baterija nagrađen Nobelom


Dobitnici Nobelove nagrade za hemiju
Dobitnici Nobelove nagrade za hemiju

Amerikanac Džon Gudinaf, naučnik englesko-američkog porijekla Stenli Vitingem i japanski naučnik Akira Jošino dobili su Nobelovu nagradu za hemiju za razvoj litijum-jonskih baterija, saopšteno je danas iz Švedske kraljevske akademije nauka.

"Lagane, punjive i snažne baterije sada se koriste u svemu, od mobilnih telefona i laptopova do električnih vozila. U njima može da se uskladišti značajna količina energije Sunca i vjetra, što omogućava postojanje društva bez fosilnih goriva", navodi se u saopštenju.

Gudinaf je profesor na Univerzitetu Teksasa u Ostinu, Vitingem se bavi istraživačkim radom na Univerzitetu u Birmingemu i Univerzitetu Njujorka, a Jošino je profesor na Univerzitetu Meijo u Japanu.

U saopštenju se ukazuje da se litijum-jonske baterije upotrebljavaju širom svijeta u prenosivim elektronskim uređajima koje koristimo za komunikacije, rad, učenje, slušanje muzike i potragu za znanjem.

Vitingem je položio temelje za litijum-jonsku bateriju tokom naftne krize sedamdesetih godina prošlog vijeka, kada je radio na razvoju metoda za energetske tehnologije koje ne koriste fosilna goriva, navodi Švedska kraljevska akademija nauka.

Gudinaf je predvidio potencijal upotrebe katoda ukoliko se koristi metalni oksid umjesto metalnog sulfida, što je dovelo do razvoja mnogo snažnijih baterija.

Jošino je iskoristio Gudinafovu katodu kao osnovu i napravio prvu komercijalnu litijum-jonsku bateriju 1985. godine. Ova baterija bila je lagana, ojačana i mogla se napuniti stotinama puta prije slabljenja svojstava, dodaje se u tekstu.

Trojica naučnika podijeliće novčanu nagradu od milion kruna /820.000/ evra.

XS
SM
MD
LG