HRVATI NAMERAVAJU DA SPREČE DA SRBIN PREUZME KOMPANIJU: Nebojša Šaranović najavljuje tužbu protiv Kraša
Foto: Privatna Arhiva

BURA: OTROVNA PILULA ZA SRPSKOG KUPCA

HRVATI NAMERAVAJU DA SPREČE DA SRBIN PREUZME KOMPANIJU: Nebojša Šaranović najavljuje tužbu protiv Kraša

Društvo -

Po statutu kompanije, moguće je bez sazivanja skupštine akcionara da se donese odluka o dokapitalizaciji u najvećem iznosu od 33,6 miliona evra

Hrvatski „Kraš“ namerava „otrovnom pilulom“ da spreči Nebojšu Šaranovića da dođe do većinskog paketa akcija i preuzme tu kompaniju, prenosi portal Novac.hr, koji ističe da se srpski poslovni čovek približava vlasništvu 25 odsto akcija.

Naime, hrvatski portal pominje mogućnosti da uprava i Nadzorni odbor „Kraša“ mogu po statutu doneti odluku o dokapitalizaciji kompanije u kojoj pravo prvenstva ne bi imala Šaranovićeva „Kapa star limited“.

Po statutu kompanije, moguće je bez sazivanja skupštine akcionara da se donese odluka o dokapitalizaciji u najvećem iznosu od 33,6 miliona evra, te isključi pravo prvenstva određenih akcionara pri upisu akcija. Ovakva odredba se u tržišnom žargonu naziva „otrovnom pilulom“.

foto: EPA / Antonio Bat

Nakon tih konstrukcija, u zagrebačkim medijima reagovao je sam Nebojša Šaranović najavivši da bi u tom slučaju tražio sudsku zaštitu. Šaranović kaže da je „nejasno zašto je upravi dato tako široko ovlašćenje, bez ikakvih smernica o ceni akcija, pa čak i sa mogućnošću isključenja prava prvenstva samo nekim akcionarima“.

- Očekujem da „Kapa star limited“ ima jednaki tretman kao i svi drugi akcionari „Kraša“. Verujem da se ova odredba neće zloupotrebiti time što bi bilo koji akcionar bio isključen iz prava prvenstva ili što bi nove akcije bile izdane po neprimereno niskim cenama - rekao je Šaranović za Novac.hr.

(Kurir.rs / Foto:Privatna Arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track