Najnovije vesti
Slobodno vreme Vesti
"Hrvatski Ilon Mask" je dizajnirao najbrži električni automobil na svetu i svi se otimaju o njega: Šta on to radi DRUGAČIJE?

"Hrvatski Ilon Mask" je dizajnirao najbrži električni automobil na svetu i svi se otimaju o njega: Šta on to radi DRUGAČIJE?

Mate Rimac, 31-godišnji izumitelj i preduzetnik nazvan "hrvatski Ilon Mask", dizajnirao je električni hiperautomobil koji dostiže 100 kilometara na sat za samo 1,85 sekundi. To ga čini pet stotinki bržim od konkurentskog "Tesla Roudstera" i najbržim električnim automobilom na svetu.

Mate Rimac Foto: Profimedia
Mate Rimac

Američki list "Vol strit žurnal" pre nekoliko dana objavio je razgovor sa Rimcem, kojeg u tekstu predstavljaju kao „vunderkinda u svetu vozila na električni pogon” i „sledećeg Ilona Maska”. „On prodaje munju u boci”, počinje njujorški dnevnik svoj tekst u kojem nabraja Rimčeve poslovne uspehe.

Njegova tehnologija ugrađena je u automobile slavnih proizvođača poput "Aston Martina" i "Renoa", a njegova kompanija privukla je ulaganja iz "Hjundaija" i "Poršea".

Prvi Rimčev proizvod, "Concept One", ispao je prava električna zver. Svetsku slavu taj auto je stekao 2017. godine, kada se u njemu razbio Ričard Hamond, voditelj britanske popularne emisije "Top Gir" (sada Grand tur). Kompanija je do danas narasla do 600 zaposlenih, a prošle godine Rimac je predstavio naslednika Jedinice, nazvan C_Two. Najbrži električni automobil na svetu broji 2000 konjskih snaga i dostiže brzinu od 412 kilometara na sat.

- Mislim da je on genije. Mislim da će postati legenda - kazao je o Rimcu Heiko Majer koji radi na projektu "Poršeovog" električnog modela "Tajkan".

Foto: Profimedia

Prošlog meseca je "Koenigseg Reger", superauto koji pokreće Rimčeva baterija, srušio jedan od najekstremnijih brzinskih rekorda, kada je od 0 do 400 kilometara na sat i nazad stigao za samo 31,49 sekundi.

- Zašto sve te velike kompanije dolaze u čudni, zabačeni Zagreb, kada same imaju daleko veće resurse? Šta Rimac radi drugačije? - zapitao se novinar njujorškog lista koji je razgovarao sa hrvatskim poduzetnikom.

Pročitajte još

- Nema ‘srebrnog metka’ koji će rešiti sve probleme. Reč je mnogo optimiziranja, isprobavanja novih stvari, eksperimentisanja. Važno je biti brz, iznova i iznova testirati ideje, koncepte, simulacije i detaljne prototipe - odgovorio je Rimac.

Na pitanje kako se slaže s Ilonom Maskom, Rimac odgovara da sa njim nikada nije razgovarao, ali da bi voleo da "proćaskaju o nekim stvarima".