Snežana (63) nije bila kod lekara 45 godina: Ovo su njena stroga pravila zdravog života

A. Mikata

08. 10. 2019. u 21:48

Tri decenije se bavi makrobiotikom, a četiri decenije nije bila kod doktora

Снежана (63) није била код лекара 45 година: Ово су њена строга правила здравог живота
OSEĆAM se dobro, i to je samo moja odluka - kaže Snežana Jandrlić, koja je uveliko u sedmoj deceniji, ali 45 godina nije bila kod lekara.

Mnogi je se sećaju kao prve pevačice "Suncokreta", gde je nastupala sa Borom Čorbom. Bila je i pevačica "Ranog mraza", a poznata je i po hitovima "Prvi sneg" i "Prevari večeras svoje društvo sa mnom". Pevala je, studirala orijentalistiku, glumila u Ateljeu 212, igrala rukomet, dobila crni pojas u karateu, putovala, živela u mnogim evropskim mestima i boravila u prirodi.

Tri decenije se bavi makrobiotikom, a četiri decenije nije bila kod doktora. Vežba jogu, pazi šta jede i razbija predrasude o makrobiotici. Radi uvek samo ono što voli i što misli da je za nju dobro. Svesna je da je to ogroman rizik i hrabrost, ali upravljanje svojim životom za nju je i velika radost.

- Od kada sam u penziji osećam se odlično, i to je isključivo moja odluka - kaže Snežana. - Promena je jedina prava stvar u životu. Treba stalno istraživati život. Ne treba raditi samo jedan posao. Ne mogu da zamislim dan u kom ne naučim nešto novo, jer mi učenje pričinjava najveće zadovoljstvo. Ne razumem penzionere koji se učaure i ne žele da se menjaju. Imam unuka i sa njim sam aktivna, uvek ga negde vodim. Ali imam i bezbroj interesovanja i nemam vremena za sve ono što želim da radim i što me interesuje.

Pročitajte još - Penzioneri se vraćaju na posao?

Da bi se penzioner dobro osećao, psihofizičko zdravlje je najvažnije, pa Snežana ne puši, ne pije, spava pet-šest sati dnevno i zdravo se hrani, ali ne od juče, već poslednjih nekoliko decenija. Mnogo vremena provodi u prirodi, i svima, a naročito penzionerima, preporučuje da se okrenu travi, šumi i vodi, jer imaju dovoljno vremena i besplatno je.

- Lenjost je najveći neprijatelj u penziji, a simbol toga je televizor, ispred kojeg su mnogi spremni da sede satima - ističe Snežana. - Svako je vođa parade svog života i svako donosi odluke i upravlja svojim životom. S promenama se ne počinje od ponedeljka i prvog u mesecu, već odmah i sada. Važno je da u grudima postoji tačkica koja svetli i kada je najteže. Ta tačka koja svetli ne sme da bude televizor u dnevnoj sobi.

BEKSTVO U PRIRODU
ODLIČNO se razume u pečurke i lekovito bilje. Prepoznaje 23 vrste gljiva, prikuplja čajeve za ličnu upotrebu, a čim dođe proleće, ide na Kosmaj i Avalu i bere sremuš, maslačak, motovilku, divlji vlašac... Snežana je ubeđena da će krajem 21. veka ljudi živeti na biljnoj hrani i bežati u prirodu. I ona želi da pobegne na Vlasinu i tamo provede "četvrto doba", jer se odatle uvek vrati sa dva para krila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Alex

12.10.2019. 07:58

@BOŽA ZEMUNAC - Bog ne želi nikome bolest ,za bolest smo odgovorni mi sami ,a dobiva se načinom života i lošom prerađenom hranom od koje nam je želudac pun,a stanice gladne,pa umiru u većem broju nego li se obnavljaju.

Sudija

09.10.2019. 07:50

Nije teško biti pametan i baviti se sobom i onim što voliš a ne što moraš kada imaš sredstava i niko ne zavisi od tebe ! Imam 22 godine belezenog radnog staža .......znači radim ! Završen fakultet i radim u struci ! Da bi iškolovali decu , jedemo viršle i paštetu ! Pa ki mi je kriv što nisam bila pametna pevačica nego roditelje ojadila za ,u roku, završen fakultet !

дд

09.10.2019. 09:55

Кад будем најзад могла да одем у пензију моћи ћу (можда) тако да живим. Сада једем шта стигнем, спавам ако успем да заспим од брига, у природу идем понекад, а иако радим посао који волим доста ми га је. Не можемо сви да живимо онако како одлучимо. Ипак, без обзира на све редовно идем на прегледе јер никад се не зна шта чучи у нама и чека да нас заскочи.

Alex

12.10.2019. 07:51

@дд - Ako do penzije ne vodiš brigu o svome zdravlju ne možeš očekivati zdravlje u penziji.