Dostupni linkovi

Parlament Italije izglasao smanjenje broja zastupnika


Parlament Italije
Parlament Italije

Italijanski parlament je danas usvojio odluku o smanjenju broja zastupnika u za više od trećine, na čemu je insistirao vladajući pokret Pet zvjezdica, prenosi Reuters.

Za reformu kojom se broj mjesta u Parlamentu smanjuje sa 945 na 600, glasala su 553 poslanika, a protiv 14.

Zakon, koji su podržale sve glavne stranke, poziva da se broj mjesta u donjem domu smanji na 400 sa sadašnjih 630, dok će gornji dom, Senat, imati 200 mjesta umjesto 315.

Parlament Italije drugi je po broju zastupnika u Evropi, iza britanskog koji broji 1425 članova.

Pokret Pet zvjezdica kaže da će smanjenje, koje bi trebalo stupiti na snagu sa sljedećim izborima 2023. godine, uštedjeti stotine miliona eura i učiniti parlament efikasnijim.

"Ovo je historijski dan. Konačno smo uspjeli zauvijek smanjiti broj parlamentaraca", rekao je vođa Pokreta Luigi Di Maio.

No, ovo bi se ipak mogao osporiti na nacionalnom referendumu, a protivnici su upozoravali da bi ovaj potez oslabio demokratiju i olakšao lobistima posao u manjem Parlamentu.

Kritičari su također osporili tvrdnju Pokreta da će reforma uštedjeti Italiji milijardu eura (1,1 milijardi dolara) u toku naredne decenije, rekavši da će stvarna ušteda biti oko polovine tog iznosa, što predstavlja kap u okeanu državne potrošnje.

XS
SM
MD
LG