Najnovije vesti
Vesti Politika
Trampov izaslanik za Kosovo u četvrtak u Beogradu

Trampov izaslanik za Kosovo u četvrtak u Beogradu

Trampov specijalni izaslanik za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel , doputovaće u četvrtak u Srbiju. Grenel će se u Beogradu sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, nezvanično saznaje "Blic".

Ričard Grenel Foto: Tanjug / AP / Tanjug/AP
Ričard Grenel

Njegovo postavljenje, nakon prethodnog imenovanja diplomate Metjua Palmera za specijalnog izaslanika za Balkan, protumačeno je namerama SAD da pojačaju svoj uticaj u rešavanju kosovskog pitanja. Očekivano je da Kosovo, nastavak dijaloga Beograda i Prištine, bude glavna tema razgovora tokom posete Srbiji. 

Predsednik Vučić je u četvrtak, nakon Grenelovog imenovanja, sa njim razgovarao telefonom, ali detalji tog razgovora nisu saopšteni.

Pročitajte još

Prema još nepotvrđenim informacijama, Grenel bi nakon posete Beogradu trebalo da otputuje u Prištinu gde će se navodno sastati sa Hašimom Tačijem.

Podsetimo, američki predsednik Donald Tramp je pre svega četiri dana imenovao Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine. Javnosti je poznat od ranije i u vezi sa Kosovom, ali i kao aktuelni američki ambasador u Nemačkoj, a iako je mlad, već dugo je u političkim vodama i smatra se Trampovim čovekom od poverenja.

Ko je Ričard Grenel

Ričard Grenel je ambasador SAD u Nemačkoj od 8. maja 2018. Spoljnopolitički autor i komentator, Grenel je 2010. osnovao konsultantsku firmu "Kapitol Medija Partners". Skoro dve decenije bio je glavni savetnik za komunikacije zvaničnicima na federalnom, državnom, lokalnom i međunarodnom nivou.

Grenel je bio i portparol SAD u UN sa najdužim stažom, služeći za vreme četiri američka ambasadora. Diplomirao je na Univerzitetu Evanđel, a magistrirao na Univerzitetu Harvard.