08. oktobar  2019. 13.55  | Izvor: RTV

Novi film Gorana Paskaljevića uskoro premijerno u Španiji

NOVI SAD -

Međunarodna kopodukcija „Uprkos magli“, nova režija proslavljenog srpskog reditelja Gorana Paskaljevića i njegov prvi film snimljen u Italiji, imaće ovog meseca svoju svetsku premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Viljadolidu.

Film prati Paola, menadžera restorana u malom gradu u blizini Rima, koji jedne kišne večeri pri povratku sa posla pronalazi promrzlo osmogodišnje dete na autobuskoj stanici i odlučuje da ga povede sa sobom kući.

Dečak se zove Muhamed i izbeglica je, prepušten sam sebi nakon što je izgubio roditelje tokom putovanja do Italije u gumenom čamcu. Paolo i njegova supruga Valerija pokušavaju da u malom Arapinu nađu utehu i neku vrstu zamene za svog rano preminulog sina Marka, ali sve više nailaze na otpor sredine i sopstvene porodice koja ne prihvata njihovu odluku da zadrže dečaka...

Glavne uloge u filmu, Valeriju i Paola, tumače italijanski glumci Donatela Finokjaro i Đorđo Tirabasi, dok Muhameda glumi dečak Ali Musa Sarhan. U filmu glume i drugi italijanski glumci, među kojima i Ana Galijena, Luiđi Diberti i Frančeska Kutolo, dok manju ulogu ima i mlada srpska glumica Tamara Aleksić.Direktor fotografije je provereni Paskaljevićev saradnik Milan Spasić, film je montirao Uroš Timotijević, dok je muziku komponovao čuveni Vlatko Stefanovski. Reditelj filma Goran Paskaljević je napisao i scenario, a u tome su mu pomogli Filip David, Mark Alesi i Đuzepe Eusepi.

Premijera osmanaestog igranog filma Gorana Paskaljevića održaće se na 64. Međunarodnom filmskom festivalu u španskom gradu Viljadolidu, na kome je srpski redirelj već tri puta dobio glavnu nagradu Zlatni klas, a koji se ove godine traje od 19. do 26. oktobra.

Nakon italijansko-srpsko-makedonsko-francuskog filma „Uprskos magli“, Paskaljević će režirati ostvarenje „Mačji krik“ koje je takođe dobilo podršku Filmskog centra Srbije, i to na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova.

Tagovi